joi, 1 mai 2025

De 1 Mai am votat Urzici - turul 3

 

Actualizare 05.05.2025: poze noi la final

Mai intai sa va introduc in decorul zilei de 1 Mai Muncitoresc. :))

Soare, cald, flori inflorite, verde montan din ce in ce mai mult.

Gata. Asta e decorul. :))) 

Pentru mai multe detalii, accesati pozele care urmeaza. Dupa ele, intram in subiectul votului de azi. :)))



















































Dupa cum ati putut constata, au inceput sa iasa si ferigile, semn de vara, deja.

Dar, sa trecem la vot. La urzici, mai exact. Azi ma hotarasem sa mergem sa mai luam o mana de urzici ca sa gatesc sambata cu ele. 

Zic eu ca, avand in vedere ca acum le este sezonul, iar aici, in apropierea noastra, sunt urzici cata frunza, cata iarba, mi-am propus sa culeg doar cateva pentru sambata, pentru mancare, sa nu umblu la cele din congelator. 

Ar fi fost culmea, cu urzici proaspete afara, sa iau din cele abia congelate. :)))

Doar ca, azi, cand am ajuns la locul cu pricina, locul de unde am cules in turul 1 si in turul 2, era deja cineva acolo si culegea urzici. 

Hmmmm.... no problem, am zis. Mai avem un loc! :))

Am facut stanga-imprejur si ne-am indreptat spre cea de-a doua sectie de votare de urzici. :)))

Facem, cum s-ar spune, un fel de antrenament pentru ziua alegerilor prezidentiale de duminica 4 mai. :)))




Cand am ajuns la sectia de votare a doua, m-am pus pe cules. :))

Si-am cules... si iar am cules... pana cand am umplut o punga... apoi si pe a doua punga! :)))

Dupa ce m-am vazut cu urzicile in traista si cu sacii in caruta, cum se zice, am avut ochi si pentru floricelele galbene din jur, din care mi-am facut un buchet frumos si pentru acasa.
















Am dus urzicile acasa, si, pentru ca vremea era numai buna de plimbare, iar ceasul arata inca o ora devreme, ne-am mai plimbat primprejur, adunand la colectia de poze cu decorul zilei de 1 Mai inca alte cateva poze, din care am selectat doar cateva.

Dupa plimbare, m-am apucat de procesat urzicile. 

Erau mult mai multe fata de cate aveam nevoie pentru mancare, asa ca, dupa ce le-am curatat si le-am spalat, le-am portionat, ca sa stiu cam cum stau, mi-au iesit 10 caserole, apoi, pentru ca in congelator nu mai incapeau, m-am gandit sa incerc metoda de pastrare pe termen lung prin uscare.

Am intins in balcon un uscator de rufe, l-am acoperit cu o perdea, apoi am rasfirat urzicile pe intreaga suprafata. 

Maine le voi rascoli si le voi intoarce pe partea cealalta, apoi la fel si in zilele urmatoare, pana cand se vor usca perfect. Intentionez sa le depozitez in borcane, inchise etans, apoi, in saptamanile care urmeaza, sa le folosesc pe ele primele la gatit.

Pentru sambata, cu ce mai gatesc, ma intrebati? :)))

Pai, mergem maine sa votam si turul 4!!!! :))))

PS. Dupa ce se vor usca si le voi pune in borcane pe cele de azi, o sa le fotografiez si le voi adauga aici, pentru inspiratie si pentru inchiderea subiectului. :))























































mnjhj














Actualizare 05.05.2025: poze noi la final

Urzicile puse la uscat au ajuns in borcane. Am si gatit o data din ele, ca sa vad cum se prezinta si sunt multumita. 

Initial, am vrut sa fac orez cu urzici, caci vazusem multe retete pe internet si mi-am zis sa incerc sa le fac si asa, nu numai piure de urzici cu usturoi, mamaliga si oua ochiuri, cum ne plac noua.

Doar ca, mie imi place atat de mult cum arata orezul gatit gen risoto, adica bob cu bob, alb, pufos, cu doar cateva accente de culoare de la morcov si de la ardeiul gras rosu, incat nu m-am indurat sa-l colorez cu verdele urzicilor.

Asa ca am schimbat din mers meniul si, pentru ca aveam pe foc la fiert si un kilogram de fasole alba, cu boabe foarte marunte, am pus urzicile in fasole. Se serveste cu orezul alaturi (cine mi-a citit cu fidelitate blogul stie si explicatia, caci am mai detaliat despre asta de mai multe ori) si cu salata.

O singura problema apare cand gatiti urzicile uscate: este necesara o munca suplimentara fata de cele puse in pungi, in congelator. 

Coditele urzicilor se usuca si se intaresc, deci nu pot fi puse in mancare asa, trebuie rupte si indepartate. 

Asadar, mai intai le-am rupt toate coditele, le-am pus in borcane - ghiciti cate borcane am umplut? 13!!!! :)))) - si, inainte de a le inchide capacele, le-am pus pus deasupra cate o lingurita de sare intr-un mic servetel, care are rolul de a absorbi eventuala umezeala care ar intra inauntru, daca nu sunt inchise chiar etans. 

Se mai pot adauga si boabe de orez pentru absorbtia umezelii, dar eu n-am mai avut alt orez in dulap, caci il pusesem pe tot la gatit. 

In alta orddine de idei, va plac borcanele mele? Mai ales la capace ma refer! La culoarea lor, mai exact! :)))

Verdele acesta, emeraldin, este verdele meu preferat!!! :)

Noi cumparam relativ constant ceva ddin magazin in aceste borcane si, datorita acestor capace de un verde aproape luminiscent, le-am pastrat.

Deh, sufletul meu de artist nu se dezminte nici in aceasta situatie! :)

Le-am pastrat special pentru ceva care sa se asorteze cu ele si, iata, urzicile uscate au fost perfect asortabile. :)))











































01.05.2025

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)