vineri, 8 martie 2024

Femeie si Mama. Pentru ca merit.


Am preluat functia de Director de Operatiuni cu mai multi ani in urma.

Am intrunit toate conditiile, am avut toate abilitatile necesare si am investit maxim de implicare, determinare, dedicare, atentie si responsabilitate in acest job. ;-)

Nu am participat inainte la nici un interviu de selectie, nu mi s-a prezentat Fisa postului si nici toate atributiile care urmau sa-mi fie delegate automat. N-am stiut nimic inainte despre programul de lucru, despre pretentiile "asociatilor", despre targheturi, si nici despre normele de verificare, masurare si control a rezultatelor. A trebuit sa invat din mers totul. Dar nu m-am ingrijorat absolut deloc.

Tot ce stiam era ca imi doream aceasta functie. Enorm de mult!

N-am fost platita, nu am avut pauze si nici concedii, nu as fi putut sa-mi dau demisia nici daca as fi vrut (desi nu, n-am vrut niciodata asta, a fost "jobul" perfect pentru mine!), si nici nu puteam fi concediata.

Primul "asociat", apoi, dupa un an, s-a mai alaturat inca un al doilea "asociat", au fost cei mai buni "angajatori" ai mei din totdeauna!

Insa, atunci, in anii de inceput, nici macar nu puteam fi sigura daca felul in care ma implicam in "job" pentru "realizarea targhetului" era eficient pe termen lung sau daca era potrivit doar pentru moment. Se pare insa ca mi-am indeplinit cu brio responsabilitatile.

Drept rasplata, dupa un timp, fiecare "asociat" si-a infiintat propriul departament in firma, in cadrul carora au devenit ei insisi "Directori de Operatiuni" pentru noii lor "asociati". Dar, pentru ca au invatat de la mine secretele meseriei, s-au putut descurca perfect mai departe.

Profesia asta nu-i pentru oricine, va spun!

A fost uneori si dificil, dar aproape ca nici nu-mi mai amintesc cand si de ce. Cel mai important este ca am avut satisfactii enorme din acest job. Am primit si premii de merit si de recunoastere de-a lungul timpului, iar acum sunt in punctul in care doar ma bucur vazand cum noii "asociati" beneficiaza de roadele muncii mele, adica de dividentele create de munca mea pentru primii doi "asociati".

Oricum, trebuie sa stiti ca sunt si azi in aceasta functie, chiar daca acum este doar una onorifica. :)

Insa acum sunt sigura ca am facut o treaba buna.

Aspectul meu de mama sta acum cu lacrimi de bucurie in ochi si strange in inima cel mai frumos dar pe care o mama il poate primi: confirmarea ca totul a avut un rost, ca aripile au crescut frumos, ca puii zboara liberi, ca stiu sa-si poarte de grija si ca zborul lor vorbeste deja despre ei, nu despre mine, ci despre curajul si increderea in ei insisi, despre entuziasmul si forta lor de a-si primi in aripi viitorul.

In ciuda aparentelor, nu mi-a fost usor sa-mi las puii sa zboare.

Cel mai greu pentru mine a fost, nu momentul in care fetele mele au zburat din cuib, ci mai devreme, in momentul in care am constientizat ca ele, doamne! chiar vor face asta, si ca eu va trebui sa stiu sa le dau drumul, sa le incurajez sa-si ia viata in aripi, sa aiba incredere in ele in aripile lor si in faptul ca, orice-ar fi, vor reusi.

Cel mai greu a fost sa tac atunci cand as fi vrut sa le spun „mai ramaneti mici, aici, langa mine”.

Cel mai greu mi-a fost sa-mi retin unele gesturi atunci cand stiam ca aripile mele protectoate sunt inlocuite de aripile in duet ale partenerilor lor de viata.

Cel mai greu mi-a fost sa astept in cuibul gol atunci cand stiam ca bucuria lor este de a-si descoperi frumusetea si miracolele propriilor lor cuiburi.

Insa, acum, dupa ce greul a trecut, cea mai mare fericire a mea, ca mama, este sa stiu ca a meritat sa invat sa tac, sa ma retin si sa astept atunci. A fost atat inspre binele lor, cat si al meu. Am fost un parinte bun, cu alte cuvinte. Iar ele au fost si sunt copiii cei mai buni! Sunt mandra de ele!

*

„Îi vei învăţa să zboare, dar nu va fi zborul tău. Îi vei învăţa să viseze, dar nu vor visa visul tău. Îi vei învăţa să trăiască, dar nu vor trăi viaţa ta. Cu toate acestea, în fiecare zbor, vis şi viaţă se va regăsi mereu amprenta ta şi a ceea ce i-ai învăţat.” (Tereza de Calcutta)

*

PS. Ca sa intelegeti la ce ma refer, urmariti aceasta filmare:
https://web.facebook.com/manuharabor/videos/1204389973015793
Voi incerca sa fac o transcriere a dialogurilor, pentru cazul in care filmuletul dispare de pe internet. Sa vedem daca am rabdare sa fac asta....
Edit later: Am facut-o. Cititi mai jos. :)



Am creat un loc de munca fals.

(video: https://web.facebook.com/manuharabor/videos/1204389973015793)

(transcrierea dupa video: Liliana Pascanu)

Recruiterul (un barbat tanar, businessman, aproximativ 35-40 ani), tinuta office, costum gri, camasa bleu, cravata rosie, tunsoare business) este surprins vorbind la telefon fix inainte de inceperea interviului de recrutare, care are loc prin video, on-line, cu Candidata/Candidatul  (scena este identic regizata pentru toti canditatii care s-au inscris pentru interviu).

Recruiter (vorbind la telefon): Stai o clipa. Multumesc. Scuze. Sigur.

I se adreseaza apoi Candidatei/Candidatului  pe care o/il vede in monitorul calculatorului: Buna! Salut!

Si incheie convorbirea adresandu-i-se interlocutorului din telefon: Doua minute. Multumesc.


Apoi intra in dialog cu Candidata1, care a asistat la acest final de conversatie telefonica: 

Recruiter: Buna ziua. Ma scuzati pentru asteptare.


(Am creat un loc de munca fals.

Si l-am publicat online si in ziare. Apoi am organizat interviuri adevarate.)


(Replicile Recruiterului si scenele sunt  identic regizate pentru toti canditatii care s-au inscris pentru interviu, iar ele sunt prezentate in film alaturi de replicile candidatilor, prin rotatie, in stil random).


Candidata1 (femeie alba, 25-30 ani, blonda): Buna ziua. Incantata de cunostinta


Recruiter: Buna. Incantat, de asemenea. Ai mai dat un astfel de interviu, pe webcam, pana acum?


Candidata2 (femeie de culoare, 25-30 ani, bruneta): Nu


Recruiter: Hai sa iti spun cate ceva despre post, pentru inceput.


Pe ecran asculta proactiv Candidata3 (femeie asiatica, rezervata, 25-30 ani, par negru).


Recruiter (isi incepe prezentarea caracteristicilor postului intr-o maniera foarte business): Nu este doar un loc de munca, este probabil cel mai important lucru pe care il poti face. Titlul pe care il folosim in acest moment este: DIRECTOR DE OPERATIUNI. Dar, de fapt, este mult mai mult de atat. Responsabilitatile si cerintele sunt destul de ample.

Prima categorie de cerinte este mobilitatea. Pentru acest post, ar fi nevoie sa poti lucra stand in picioare in marea parte a timpului sau chiar tot timpul.


In timp de Recruiterul vorbeste, pe monitor sunt prezentati random si ceilalti candidati, care au diverse reactii faciale, verbale, interjectii, nemultumiri sau stari de uimire pe masura ce Recruiterul introduce notiunile aferente responsabilitatilor job-ului. Printre candidati sunt si femei, dar si barbati tineri (25-30 ani).


Recruiterul continua: Constant in picioare. Constant aplecandu-te. Constant exercitat. Un nivel ridicat de vigoare.


Candidat4 (barbat alb, sociabil, mereu zambitor, 25-30 ani) zambeste uimit, dar ingaduitor, ca la o gluma care se presupune ca era de asteptat sa aiba loc: Ah... ok..

Candidata3 (femeie asiatica, rezervata, 25-30 ani, par negru): Este mult!

Candidata5 (femeia alba, 25-30 ani, usor hispanica): Pentru cate ore? – intreaba neincrezatoare.


Recruiter: 135 de ore pana la ore nelimitate pe saptamana. Practic, 24 de ore pe zi, sapte zile pe saptamana.


Candidat6 (barbat alb, 28-35 ani, cu chelie, la costum negru, camasa alba, cravata): Sunt sigur ca se poate ca, din cand in cand, sa se mai stea jos, pe ici pe colo, nu?


Recruiterul (raspunde foarte profi, serios, ca pentru a lamuri o intrebare nerostita: Vrei sa spui ca o pauza?


Candidat6 (barbat alb, 28-35 ani, cu chelie, la costum negru, camasa alba, cravata): Da.


Recruiterul: Nu. Nu sunt disponibile pauze.


Candidata1 (femeie alba, 25-30 ani, blonda): Este legal lucrul acesta? (suspicioasa)


Recruiterul (ii raspunde perfect relaxat, ca fiind ceva absolut normal): Da, desigur. Da.


Candidata1 (femeie alba, 25-30 ani, blonda): Ok. Deci, fara pranz... (admite ea formal, dar uimita)


Recruiterul: Poti lua pranzul, dar numai dupa ce asociatul a terminat de mancat pranzul sau.


Candidat4 (barbat alb, sociabil, mereu zambitor, 25-30 ani): Cred ca este cam intens... (bate in retragere)

Candidata5 (femeia alba, 25-30 ani, usor hispanica): Nu, este o nebunie! (aproape indignata, da din cap nemultumita, a respingere, dar calma)


Recruiter: pentru acest post este nevoie de abilitati excelente de negociere si relatii interpersonale.


Candidatul7 (barbat cu barba groasa, 38-35 ani, camasa in carouri) asculta proactiv, preocupat si ancorat in  procesul de asimilare corecta a detaliilor postului.


Candidatul8 (barbat  cu barba fina, 30-35 ani, imbracat in alb) asculta contrariat, dar inca rabdator. Ridica din sparncene si isi exprima uimirea si nedumerirea deschizand ochii mari a uimire si incretindu-si fruntea.


Recruiter: Noi cautam de fapt o persoana care ar avea calificari in medicina, finante si artele culinare. Trebuie sa fii capabil sa porti mai multe palarii. Asociatul are nevoie de atentie constanta.


Candidat6 (barbat alb, 28-35 ani, cu chelie, la costum negru, camasa alba, cravata):: da din cap, neincrezator si nemultumit.


Candidata2 (femeie de culoare, 25-30 ani, bruneta):priveste in jos aproape amuzata de caracterul interviului si de informatiile primite; pare ca a decis deja ca nu e pentru ea acest job si se amuza de situatie.


Recruiter: Uneori, va fi nevoie sa stai cu asociatul pe timpul noptii.


Candidata2 (femeie de culoare, 25-30 ani, bruneta):isi ridica privirea socata si incremeneste asa, cu ochii in monitor.


Recruiter: Trebuie sa fii capabil sa lucrezi intr-un mediu haotic. Daca ai o viata, te vom ruga sa cam renunti la ea.


Candidata5 (femeia alba, 25-30 ani, usor hispanica): are o atitudine profi, retinuta, este in autocontrol total, dar tot da din cap usor, ca si cum ar arata ca a asimilat informatia si inca o digera.


Recruiter: Fara vacante. De fapt, de Ziua Recunostintei, de Craciun, de Anul Nou si de alte sarbatori, volumul de munca ca creste. Si cerem asta. Cu o dispozitie fericita.


Candidata5 (femeia alba, 25-30 ani, usor hispanica): face ochii mari pentru prima data si intepeneste cu privirea in ecran.

Pe ecran se perinda imaginile cu chipurile uimite, socate, amuzate si cu o mina de neverosimil ale candidatilor.


Candidata9 (tanara alba, cu o mina copilareasca, 25-30 ani): nu a avut nici o replica pana in acest moment, a ascultat cuminte, dar acum da ochii peste cap zambind, depasita de situatie.


Candidata5 (femeia alba, 25-30 ani, usor hispanica): Este aproape o cruzime. Este cam ca o gluma foarte foarte bolnava! (vorbeste zambind, dar e sigura pe ea, ca si cum a dat un verdict)


Candidat6 (barbat alb, 28-35 ani, cu chelie, la costum negru, camasa alba, cravata):: Dar cand avem timp de dormit sau...?


Recruiter: Oh, fara timp de dormit.


Candidat6 (barbat alb, 28-35 ani, cu chelie, la costum negru, camasa alba, cravata):: intoarce capul si se apropie cu urechea de ecran, ca si cum ar parea ca nu ar fi auzit bine si ar cere sa i se repete informatia.


Candidatul7 (barbat cu barba groasa, 38-35 ani, camasa in carouri)Oh, aproape atotcuprinzator.


Candidata2 (femeie de culoare, 25-30 ani, bruneta): 365 de zile pe an? (priveste de jos in sus, cu maxim de scepticism)


Recruiter: Da.


Candidata2 (femeie de culoare, 25-30 ani, bruneta): Nu! Este inuman! (izbucneste exclamand fara retinere)

Candidata5 (femeia alba, 25-30 ani, usor hispanica): Este o nebunie! (o spune cu tonul care lasa de inteles ca ea si-a tras deja concluziile si asteapta incheierea interviului)


Recruiter: Legaturile semnificative, pe care le creezi, si sentimentul obtinut din ajutarea asociatului sunt incomensurabile.


Candidata3 (femeie asiatica, rezervata, 25-30 ani, par negru: este inca in autocontrol perfect, doar clipeste des, se uita brusc intr-o parte cu privirea, fara sa-si miste nici un muschi al fetei, apoi zambeste cu subinteles, acesta fiind singurul semn de nemultumire.


Recruiter (vorbeste cu acelasi ton egal, ca si cum tot ce expune sunt responsabilitile firesti ale unui post de conducere obisnuit): De asemenea, hai sa vorbim de salariu. Postul nu va fi platit absolut deloc.


Candidat6 (barbat alb, 28-35 ani, cu chelie, la costum negru, camasa alba, cravata):: intoarce din nou capul si se apropie din nou cu urechea de ecran, ca si cum ar parea ca nu ar fi auzit bine si cere sa i se repete informatia: Pardon?


Candidata2 (femeie de culoare, 25-30 ani, bruneta: Nu! De ce ai face asa ceva pe gratis? (intreba razand, mai mult curioasa decat intrigata; pare decisa sa se retraga, dar are curiozitati si este maxim de amuzata si respinge absurdul situatiei)


Recruiter: Da. Pro bono. Complet gratuit.


Candidata2 (femeie de culoare, 25-30 ani, bruneta: Nu! (si rade copios)

Candidata1 (femeie alba, 25-30 ani, blonda): este siderata, se simte ca intr-un film gresit si nu are nici o reactie.


Recruiter: Daca ti-as spune ca exista cineva care, chiar in acest moment, chiar ocupa acest post? Miliarde de oameni, de fapt.


Candidata9 (tanara alba, cu o mina copilareasca, 25-30 ani): intreaba provocator, amuzata si ea de absurdul situatiei si neincrezatoare in oricare ar fi raspunsul ce urmeaza sa-l primeasca: Cine?


Recruiter: Mamele.


Candidata9 (tanara alba, cu o mina copilareasca, 25-30 ani): rade, intelegand instant, in sfarsit, gluma, situatia, intregul scenariu si adevarul din spatele tuturor replicilor: Da. (raspunde cu tonul care arata ca ea confirma acest adevar)


Recruiter: Mamele.


Candidatul8 (barbat  cu barba fina, 30-35 ani, imbracat in alb): nu a avut nici o replica, dar acum inchide ochii, interiorizandu-si adevarul scenariului, ca si cum ar spune „evident, cum de nu mi-am dat seama!” apoi confirma admirativ: Asta e grozav!


(DIRECTOR DE OPERATIUNI – nume de cod MAMELE)


Recruiter: Mamele. Ele indeplinesc toate cerintele.


Candidata2 (femeie de culoare, 25-30 ani, bruneta: rade copios, cu ochii inchisi, intelegand tot jocul.: Oh, daaa....!


Candidat4 (barbat alb, sociabil, mereu zambitor, 25-30 ani): se destinde cu adevarat si chiar se rusineaza de sine si de interpretarile pe care le avusese in mintea lui; isi acopera ochii cu palma si rade jenat: Doamne! Mamele sunt cele mai tari!


Candidata9 (tanara alba, cu o mina copilareasca, 25-30 ani): rade si admite: Da! Fara salariu, 24 de ore pe zi, sunt mereu acolo.


Candidatul8 (barbat  cu barba fina, 30-35 ani, imbracat in alb): Acum ma gandesc la mama mea. (zambeste retinut, privind in jos, jenat)


Recruiter (zambeste ingaduitor, stiind prin ce stari trece fiecare): Da? Si ce gandesti despre ea?


Candidatul8 (barbat  cu barba fina, 30-35 ani, imbracat in alb): Ma gandesc la toate acele nopti pierdute si tot!

Candidata5 (femeia alba, 25-30 ani, usor hispanica: intelegand si ea tot jocul si tot scenariul interviului, i se adreseaza direct mamei ei, prin intermediul monitorului: Multumesc atat de mult pentru tot ce faci! Stiu ca nu pare ca apreciez totul, dar cu siguranta te pretuiesc.


Candidata2 (femeie de culoare, 25-30 ani, bruneta: Asa ca, mama, iti voi spune multumesc pentru tot ce ai facut. Te iubesc foarte mult! Ai fost acolo si la bine si la rau. (si se opreste din vorbit, caci vocea i se sugruma de iminenta plansului si i se umplu ochii de lacrimi; apoi continua...)... Mama mea este pur si simplu grozava! Este grozava!  (si isi sterge o lacrima din coltul ochilor)


Măreția femeii e incomparabilă și trebuie prețuită în fiecare zi din an, în fiecare oră și în fiecare clipă. Nimic din această lume nu poate fi mai puternic și mai plin de viață decât esența feminină și orice bărbat ar trebui să se simtă privilegiat când are alături o asemenea prezență divină.

Femeia poate fi orice în afară de slabă și vulnerabilă. Măreția ei stârnește slăbiciunea în bărbat și teama de a nu se ridica la același nivel cu aceasta. Femeia caută stabilitatea într-un bărbat doar în aparență. Ea are de fapt nevoie de un partener care să o însoțească pe drumul nebun al vieții și care să-i fie alături orice s-ar întâmpla.

Ea nu are nevoie de garanții sau de securitate pentru că însăși natura sa complet imprevizibilă și creativă inspiră nevoia de aventură și de dinamism. Femeia este însă în stare să te scoată din minți, să te facă să visezi, să zbori și să te îngroape adânc în cele mai ascunse locuri ale pământului.

Esența feminină este infinită în potențialul și în manifestarea ei. Ea are nevoie să fie admirată, cultivată și prețuită de bărbat. Ea trebuie susținută în nebunia ei și lăsată să preia inițiativa ori de câte ori simte nevoie. O femeie puternică este în stare să conducă o lume întreagă iar o femeie bogată își va crea una doar a ei.

Bărbatul încă se străduiește să țină pasul cu splendida femeie însă rareori ajunge în punctul în care să-i facă pe plac. Femeia este un izvor nesecat de plăcere și un vulcan veșnic clocotitor. Este singura capabilă să dea naștere și întreaga natură i se închină ca unei mame cerești.

Suntem încă prea mici și neputincioși în fața energiei feminine însă există printre voi femei conștiente de grandoarea lor. Fiecare dintre voi meritați tot ce e mai prețios pe lume și să fiți venerate până dincolo de orizont.

Admirația ce vi-o port mi-e greu să o exprim în cuvinte și mi-aș dori ca măcar pentru o clipă să vă puteți vedea prin ochii mei. Este de-ajuns să existe macar o femeie încât întreaga lume să-nflorească și să avem pace pe Pământ. Mulți Ani frumoși în unitate și fie ca zi de zi să străluciți tot mai mult! (Eduard Agachi)


„Femeia este asemeni pământului: ea este matca, ea duce viaţa mai departe. Domină totul şi toate. Nu există fiinţă mai puternică decât femeia. Eu cred că ea este cea mai mare minune pe care a lăsat-o Dumnezeu pe Pământ! E o falsă teorie aceea că bărbatul cucereşte femeia. De fapt, se întâmplă invers, chiar dacă lucrurile nu sunt atât de evidente. Ea alege, ea cheamă, cucereşte şi domină“ Stefan Iordache



Andreea Nicoleta Crețu

"Și vine o zi când te auzi vorbind ca ea, gătind ca ea, mustrând ca ea, cântând ca ea, predând ca ea, dansând ca ea, scriind ca ea, plângând ca ea.

Și vine o zi în care acei pantofi uriași pe care i-ai încercat atât de mult se potrivesc și poți merge pe amprenta lor.

Și cu fiecare pas înțelegi tot ce ai criticat vreodată.

Și înțelegi limitele, provocările, furia, fricile, grijile.

Și ești recunoscător că a fost acolo, însoțindu-te îndeaproape, îngrijit, urmărind.

Îi apreciezi eforturile, sacrificiile, timpul petrecut alături de tine.

Vine o zi când te uiți în oglindă și o vezi. Pentru că timp de câteva luni am fost în ea dar ea va fi mereu în noi." Mama



”Familia reprezintă casa, căminul, copiii, femeia, soția și prietenul de familie – bărbatul, soțul. Femeia creează familia. Femeia creează atmosfera unei familii, spațiul unei familii. Iar bărbatul o ajută.

Sunt adesea întrebat în ce măsură depinde de femeie armonia dintr-o familie. Această întrebare mi se pare absurdă. Familia înseamnă, de fapt, chiar femeia. Iar bărbatul, din vremuri străvechi, a vânat, făcea rost de hrană pentru familie, se îngrijea de familie, cu alte cuvinte, de femeie și de copii.

Cu cât o femeie creează o atmosferă călduroasă, de confort, de protecție, de grijă, cu atât mai armonioasă este o familie. Cu cât o femeie simte unitate cu soțul ei, cu atât mai armonioasă este o familie. Dar, dacă femeia își marchează granițele propriului său teritoriu, material și spiritual și îl apără la exterior, se ceartă în mod violent cu soțul ei, atunci familia se distruge.

Energia feminină este mai puternică decât cea masculină, întrucât femeia este predestinată să dea naștere copiilor și, din acest motiv, de la bun început, energia îi este dată din abundență. Bărbatul gândește strategic, ceea ce duce la un consum uriaș de nervi, de aceea, pur și simplu, lui poate să nu-i ajungă energia pentru grijile permanente, de rutină ale vieții de familie. Dar o femeie trebuie să își concentreze eforturile asupra formării unei familii și a îngrijirii copiilor.

O familie are două niveluri – extern și intern. Cel extern înseamnă protecție, procurarea mâncării, dobândirea banilor, rezolvarea problemelor strategice serioase de care s-a ocupat întotdeauna bărbatul. Iar femeia rezolvă problemele interne ale familiei. Treburile feminine sunt educația copiilor, gătitul, crearea unei atmosfere domestice, de confort, aranjarea mobilei, spălarea vaselor, curățenia în casă etc. Acest lucru este o divizare firească a muncii.

Viața de familie înseamnă cunoaștere și dezvoltare. Prima sarcină a familiei este dezvoltarea, a doua – nașterea și educația copiilor. Pentru a se dezvolta, un om trebuie să aibă flexibilitate, disponibilitatea de a se schimba. Cine este înzestrat cu flexibilitate? Femeia. Lao Tzu a scris: „Atunci când ne naștem, noi suntem moi, flexibili; când murim, suntem tari și puternici... ” Cine este moale și flexibil? Femeia. Cine este tare și puternic? Bărbatul.

Cine are o tendință mai mare spre dezvoltare? Cine are o capacitate mai mare de a se adapta la noile condiții? Femeia. Bărbatul poate să gândească strategic, iar femeia – să se schimbe, se simtă noul și să se adapteze. Tocmai femeia avea grijă întotdeauna și de păstrarea familiei și de întreținerea și dezvoltarea acesteia. Iar când femeia încearcă să se asemene bărbatului și să se comporte ca un bărbat, atunci familia se distruge....”

S.N. Lazarev, Fragment carte ”Secretele fericirii în familie”


Iar Femeia crede în magie. Nu pentru că e naivă, ci pentru că a trecut prin perioade când tot ce a văzut a fost întunericul și când toate lucrurile frumoase din viața ei au dispărut.

Dar sufletul ei a fost suficient de înțelept să știe că putea supraviețui doar dacă reușea să-și amintească de iubire, lumină, speranță și de tot ceea ce îi crea magia în viață - Mona Lisa Nyman


"Azi, în timp ce găteam, m-am gândit că o femeie, mai ales una care crește copii, stă în bucătărie între 15 % si 20 % din timpul ei. Mi se pare enorm, având în vedere că în cele mai multe cazuri are un serviciu cu normă întreagă în afara casei și de obicei se preocupă de educația copiilor și alte treburi gospodărești. Cu tot acest efort uriaș, parcă nu o mai respectă nimeni pentru asta. A devenit o rutină casnică fără strălucire și antimodernă, cu care nu se poate lăuda, nu o emancipează, dar nu are de ales, trebuie să o presteze. Mai ales în perioade de recesiune economică, când nu îți permiți să comanzi toată ziua mâncare sau să mergi la restaurant.

În cultura clasică exista o prețuire la nivel simbolic. Mama era văzută mereu ca o ființă care hrănește.

Alma mater (în latină: alma mater), înseamnă literal "mamă hrănitoare" și a fost dat ca titlu onorific diferitelor zeițe-mamă, cum ar fi Ceres, Cybele sau chiar Maria, mama lui Iisus.

Termenul a suportat o evoluție semantică foarte frumoasă intrând în uz academic atunci când Universitatea din Bologna, Italia, (cea mai veche universitate din lume, fondată în 1088, cu continuitate până azi), a împământenit expresia Alma Mater Studiorum („mama care se îngrijește de studii”).

Cei vechi se fac vinovați de multe nedreptăți și răutăți împotriva femeilor, dar cumva reușeau să își arate admirația și prețuirea pentru femei la nivel alegoric. Ca sa dau numai un exemplu, e plin de zeițe ale virtuților, de la curaj, justiție și frumusețe fizică și morală la înțelepciune, modestie și inteligență. Poeții, dramaturgii tragediei, muzicienii, arbitrii eleganței și manierelor dădeau Cezarei ce este a Cezarei.

Acum mă uit la tinerii care cântă trap sau punk și stau și mă întreb cum glorifică ei femininul? Prin apelative ca zdreanță, curvă, panaramă, bagabontă? Sau e vorba despre aceeași subminare ori atenuare tocmai a acestor cuvinte-cheie ale sexismului opresiv și violent, așa cum încerca în anii '90, în al treilea val de feminism, Betty Blowtorch în „Hell On Wheels”. Prin efectul acesta invers, „zdreanță” devine cumva apelativul unei femei independente, care ține toți bărbații la respect, face ce vrea ea și mai ales nu mai îndeplinește roluri tradiționale?

Zău, încep să nu mai înțeleg ce se întâmplă, dacă femeilor chiar le este mai bine acum decât înainte., cu toată emanciparea lor. Depinde din ce perspectivă vezi lucrurile. O femeie care trebuie să fie performantă la job, să educe copiii, să hrănească familia, să fie frumoasă și îngrijită, să fie școlită și educată și implicată civic mai are oare timp și energie să fie fericită? Fericirea cere timp și răgaz, nu o goană epuizantă să bifezi existența unei wonder women. Cred că emanciparea femeilor, așa cum a devenit azi, a adus foarte multă muncă suplimentară pentru ele, dar nu a adus și mai mult respect și grijă pentru ele."


“Când Dumnezeu a creat femeia , era în şasea zi de muncă. Un înger a venit şi l-a întrebat:

– Dar de ce munceşti atât timp la femeia asta?

– Păi nu vezi cât e de complicat?! Are peste 200 de piese: o poală suficient de mare cât să-i stea trei copii în braţe de-odată şi care dispare de îndată ce se ridică în picioare; are un sărut care vindecă orice boală, de la o zgârietură la o inimă frântă; e maleabilă, dar nu e elastic şi are şase perechi de mâini.

– Şase perechi de mâini! Imposibil!, răspunse îngerul uimit.

– Eh, şi asta nu e nimic pe lângă cele trei perechi de ochi!, spuse Dumnezeu.

– Trei perechi de ochi? Pentru toate mamele?, întrebă îngerul înmărmurit.

– O, daa. O pereche care vede şi printr-o uşă închisă. Când îşi întreabă copilul ce face acolo, ea va şti deja răspunsul. O pereche de ochi la ceafă pentru a vedea ce trebuie să ştie, deşi nimeni nu o va crede în stare de aşa ceva. Şi o pereche în frunte, cu care să-şi vadă copilul, mai ales când acesta este obraznic, şi să-i spună că-l înţelege şi că-l iubeşte fără ca măcar să scoată un singur cuvânt.

– Dar, Doamne, nu e cam mult de muncă într-o singură zi?! Poţi termina şi mâine!

– Oh, dar NU pot! Sunt aproape de final şi mi-e aşa de dragă. Se poate vindeca singură când este bolnavă şi poate face mâncare pentru 6 persoane din jumătate de kilogram de carne.

– Dar e aşa de moale…, spuse îngerul care s-a apropiat şi a pipăit Mama.

– Da, e moale, dar e puternică. N-ai idee câte poate îndura şi realiza.

– Şi va putea să şi gândească?, a întrebat îngerul.

– Nu numai că va putea gândi, dar va fi capabilă să argumenteze şi să negocieze.

– O, Doamne, dar Ţi-a scăpat puţin material aici, în colţul ochiului. Ţi-am spus eu că lucrezi prea mult la acest model!

– Dar nu e material, e o lacrimă!

– O lacrimă?! La ce-i foloseşte?

– Îi va folosi la bucurie, la tristeţe, la dezamăgire, la durere, la singurătate, la supărare, la mândrie.

– Dumnezeule, eşti genial. Te-ai gândit chiar şi la asta. Ai creat şi lacrima!

– Nu, aici greşeşti, i-a răspuns Dumnezeu zâmbind. Eu am creat doar femeia, ea a creat lacrima!”






































































08.03.2024

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)