Hristos a înviat!
Şi, astfel, alături
de El, prin El şi înspre El, o nouă viaţă ne începem!
Un nou început a
devenit pentru fiecare momentul Învierii, iar Lumina Lui sosită din Lumină ne devine
o taină intimă, personală, de nedescris. Atât de intimă, încât a vorbi despre
asta poate tulbura magia şi sfinţenia care ne îmbracă tuturor trupurile şi
sufletele, deopotrivă.
Căci Hristos a înviat
arătându-i fiecărui om în parte şi lumii întregi un nou Adevăr, o nouă Cale şi
o nouă Viaţă. Aceea de Fiu de Dumnezeu.
Povestea Lui a
schimbat Povestea Lumii, iar Povestea Noastră este doar unul din capitolele
nesfârşite din Povestea
lui Dumnezeu.
Noi doi, Adrian şi
cu mine, am pornit la drum împreună, purtând în inimi Visul Lui Cel Mai Măreţ, exact
acela al Nesfârşirii. El ne-a scos din oraş şi ne-a împins înspre o altfel de
viaţă, într-un altfel de loc, unul în care să ajungem să ne simţim ca în Sânul lui Dumnezeu.
Undeva, departe,
într-un colţ uitat de lume, pe un petic frumos de pământ şi cu o imensitate de
Cer deasupra noastră, ne-am făcut, din casă, cuib, din gospodărie, leagăn de
suflet, şi, din iubire, Îmbrăţişare de
Dumnezeu.
Astfel, avem
aproape un an şi jumătate de când trăim aici o nouă Viaţă, pe o nouă Cale, cu
un nou Adevăr în noi.
Şi, pentru că
toate acestea trebuiau să poarte un nume, i-am spus Grădina lui Dumnezeu.
Este atât de
frumos aici, în Grădina Lui, încât nu ne mai sunt de folos cuvintele să vă
putem transmite ceea ce simţim! Dorim cumva să împărtăşim cu voi frumuseţea Raiului
nostru şi, măcar din fotografii, să vă încărcaţi cu energia minunată care îmbracă
totul în jur, în această primăvară.
Este atât de
frumos aici încât, uneori, mi se taie respiraţia de admirat şi încântare. Parcă
nici să clipesc n-aş mai vrea, ca să nu dispară din ochii mei minunile care îmi
încântă sufletul şi inima! Tot farmecul acesta absolut uimitor al primăverii
este cel mai bun pansament şi leac în faţa oricăror provocări pe care viaţa de la
ţară le aduce în calea noastră. Şi, pentru că frumuseţea este în ochii
privitorului, cu atât mai mult o vedem ca pe un mare Dar, unul pentru care
suntem recunoscători şi de care ne bucurăm cu smerenie, dar şi cu generozitate,
împărtăşind şi cu voi din nectarul nostru.
Aşadar, stând pe
iarbă, în livadă, în liniştea satului, cu soarele strălucind deasupra noastră în
verdele crud de primprejur, cu zumzet preocupat de albine ce zboară de
colo-colo, prin flori, cu ciripit şi triluri felurite de păsărele prin pomi, cu
fluturi albi din petale de flori luate de vânt, ce plutesc ca o ninsoare diafană
prin văzduh, cu floricele colorate, ridicându-şi capetele din iarbă înspre
cerul senin, albastru şi nesfârşit, cu lătrat de câini prin curţi vecine.... cu
pacea din gânduri, din paşi, din timp.... ce poate fi mai minunat?
Aşa ne-am
petrecut noi Săptămâna Patimilor, dinaintea Paştelui, umplându-ne sufletele de
aromele primăverii, iar ochii de frumuseţea ei vindecătoare, din care, cu mare
drag, am surprins şi pentru voi câteva cadre fotografice. Livada - plină de
prunii înfloriţi, via - plină de muguri promiţători, puieţii de pomi fructiferi
plantaţi de noi - şi ei încărcaţi de flori, unii mai mult, alţii mai puţin,
dar, clar, s-au prins toţi şi vor rodi frumos de-acum înainte, coacăzii - încărcaţi
până la refuz de ciorchini de broboane de fructe, încă verzi, dar deja de mărimea
boabei de mazăre, căpşunii - şi-au declanşat explozia de flori albe, grădina de
legume - săpată, trasată şi pregătită să-şi primească răsadurile după sărbători,
varza kale (cele câteva tufe care au rezistat iernii în seră) - plină de flori
galbene, două din ele răsădindu-le afară, în grădină, pentru a le urmări evoluţia,
polenizarea şi producerea de seminţe în mediu extern, în paralel cu celelalte
două lăsate în seră, lalelele – deja mari, tufele de frunze având înainte de Paşte
vreo jumătate de metru înălţime, printre ele făcându-şi apariţia, pe ici, pe
colo, bobocii, pregătindu-şi explozia lor de roşu incandescent.
Este o frumuseţe
care trebuie, nu numai privită pe viu, direct, cu proprii ochi, ci, efectiv,
respirată, inspirată, gustată cu toate simţurile înspre încărcare de baterii
ale sufletului şi ale trupului, până la refuz. Aceia dintre voi care sunt mai
senzitivi în faţa energiilor vor simţi, cu siguranţă, chiar şi numai din poze, frumuseţea vibrantă a
locului, dar cu atât mai mult ar simţi-o nemijlocit.
Pentru că între
Florii şi Paşte vremea a fost extraordinar de frumoasă şi bună de lucrat în grădină,
am profitat şi noi de ea şi, înainte de a pleca spre Bucureşti, unde ne-am revăzut
familiile cu ocazia Sărbătorilor Pascale, am mai făcut câteva lucrări în avans,
ca să ne fie mai uşor după întoarcere. Pământul fiind tocmai bine plouat în săptămâna
anterioară, ne-am zis că ar fi bine să fixăm toţi aracii pentru roşii şi fasole.
Din fericire,
aracii i-am avut gata făcuţi, din belşug şi chiar pe alese. O parte i-am găsit în
livadă de anul trecut, imediat după ce ne-am mutat aici. Erau sprijiniţi în
grup de câţiva pruni, lăsaţi acolo de foştii proprietari. Şi mulţi alţii au
devenit disponibili după ce Adrian a dezafectat o parte din via din capătul grădinii.
Aşa că am
stabilit care urmează să fie zona roşiilor şi a fasolelor, am decis care şi cum
le vom intercala, am trasat parcelele în consecinţă şi am marcat locul parilor,
ţinând cont de distanţa necesară între cuiburi. După ce am terminat, zona arată
ca un soi de pădure de araci, de s-au minunat apoi, câteva zile la rând, şi
vecinii, de nu mai conteneau să ne întrebe ce-am lucrat, ce-am sădit sau ce
vrem să plantăm acolo “că prea fain arată”.
Cei drept, şi nouă tare ne-a plăcut cum a ieşit, motiv pentru care vă arătăm
şi vouă isprava noastră, fotografiată din o mulţime de unghiuri, pentru
edificare. Abia aşteptăm să vedem “pădurea” asta de araci şi înverzită, populată
cu plante şi rodind bogat!
Pentru că tot
eram în zona serei, am pregătit-o şi pe ea, ştiind că aveam să lipsim o săptămână
de acasă, timp în care ar fi rămas neudată. Cu o zi înainte de plecare am udat
bine de tot pământul, am întins folia de mulcire, cea primită la achiziţia
serei, apoi am împrăştiat în jurul plantelor deja existente înăuntru, tot în
scop de mulcire, mai multe resturi din lemn rămase de la spartul lemnelor de foc,
în timpul iernii. Unele din răsadurile pregătite îşi vor găsi loc potrivit în
sera astfel aranjată, dar, între timp, pentru perioada vacanţei noastre de Paşti,
am luat măsurile potrivite, cele pe care le-am avut la îndemână, pentru a
proteja pământul de deshitratare şi împotriva buruienilor oportuniste. Acum, întorşi
acasă, avem o bună parte din treabă gata făcută.
Cum nici prea
multă muncă nu este indicată, am îmbinat efortul cu distracţia, utilul cu plăcutul
şi grădinăritul cu joaca şi am mai făcut unele îmbunătăţiri în curtea dintre şură
şi grădină, respectiv, cea denumită de noi Fairy Land. Cum numele şi-l primise
de ceva vreme, m-am gândit să nu rămânem doar cu numele, aşa că am meşterit un
indicator rustic dintr-o scândură noduroasă şi mâncată de cari, găsită în podul
şurii, printre multele altele asemenea ei. O întreagă comoară de astfel de scânduri
interesante am găsit acolo sus după ce domnul Ion şi doamna Maria şi-au dat jos
şi şi-au luat (cu mare întârziere) tot fânul lăsat acolo la uscat (vreo patru căruţe
pline ochi) de foştii proprietari, în urmă cu două veri, de dinainte de a ne
muta noi.
Cu scândura aia
inscripţionată artistic cu un marker permanent negru, alături de câteva chipuri
de păpuşele manufacturate de mine din câteva felii de lemn tăiate în toamnă de
Adrian cu drujba, apoi şi cu un măturoi vechi, din nuiele, şi cu stropitoarea
cea ruginită, abandonate şi ele de foştii proprietari, am decorat o parte din uşa
cea mare a şurii care se deschide înspre Fairy Land. De-o parte şi de alta a ei
am plantat câte un pui de iederă roşie care, pe măsură ce vor creşte, se vor întinde
în liane înfrunzite şi vor îmbrăca frumos peretele şurii, completând, astfel,
aspectul de basm al grădinii.
Tot căutând pe
net surse interesante de inspiraţie pentru decoratul curţilor şi grădinii
noastre, am dat şi peste alte informaţii potrivite momentului, deosebit de
utile, practice şi.... gustoase. Am citit, m-am documentat, am urmărit mărturiile
altora şi m-am decis să-i luăm ca exemplu şi să experimentăm şi noi ceea ce ei
spuneau că merită.
Vorbesc aici
despre prepararea unor salate de primăvară absolut delicioase din anumite
plante pe care mulţi le-ar numi, prozaic, “buruieni”. Cum le-am numit şi noi, de altfel, până la
proba contrarie. Probă pe care ne-am procurat-o singuri şi am verificat-o,
destul de circumspecţi la început, dar cu mare încredere şi entuziasm după.
Pentru a-i
inspira şi noi la rândul nostru pe alţii, din aceia care ne citesc şi care încă
n-au avut curajul până acum să experimenteze, m-am gândit să fotografiez toate
“buruienile” culese pentru salata noastră primăvăratică şi să vi le prezentăm înspre
exemplificare.
Deocamdată am
avut curajul testării următoarelor plante într-o combinaţie mixtă, dumnezeiască,
de gusturi şi arome crude: frunze de varză kale, frunze de salată verde (deocamdată
doar câteva, din cele ieşite aiurea prin grădină din seminţele scuturate în
toamnă), mellisa (roiniţă), mentă piperată, pătrunjel, lobodă, salvie, tarhon, frunze
de zmeur (frunzuliţele noi, fragede, din vârfuri), frunze de păpădie, frunze şi
flori galbene de untişor, frunze noi de ceapă şi de usturoi verde.
Trebuie să mărturisesc
că am fost extrem de uimită de gustul frunzuliţelor fragede de untişor, un gust
gras şi aromat, chiar ca de unt. Le-am spălat pe toate sub jet de apă rece şi
am făcut din ele o salată cu ulei de măsline şi cu oţet aromat, rămas din
borcanele de castraveţi muraţi, ca-n poveşti! De reţinut, menta şi salvia au un
gust foarte puternic şi o uşoară tentă amăruie, stimulată de oţet, motiv pentru
care sunt suficiente vreo două frunzuliţe tăiate mărunt la un castron mare de
salată. Doar pentru condimentare.
Chiar la timp au
venit verdeţurile acestea pentru salată căci tocmai terminasem înainte de
Florii toţi castraveţii muraţi în oţet, pregătiţi în vara trecută. Din 60 de
borcane de 800 gr am mâncat şase luni, zilnic. Oţetul nu l-am aruncat, ci l-am
păstrat filtrat în sticle bine închise, în pivniţă, aşa cum făceam şi în Bucureşti,
de altfel. Fiind foarte aromat de la toate condimentele folosite la conservarea
castraveţilor (muştar, ţelină, mărar, cimbru, usturoi, piper, foaie de dafin,
sare), îmbogăţit şi cu aroma inconfundabilă a castraveţilor muraţi, a devenit
un oţet foarte potrivit pentru asezonarea salatelor pe toată perioada verii. De
la cele 60 de borcane de castraveţi am filtrat, cred, vreo 25-30 litri de oţet
aromat, diluat, tocmai bun pentru salate.
Aşadar, putem
spune că, pregătind acea salată inedită (pentru noi), dar deosebit de gustoasă,
am inaugurat trecerea la salatele verzi chiar înainte de Florii. Chiar am făcut
o pasiune pentru untişorul ăla, cu frunze şi flori la un loc. Este cam migălos
la cules de pe jos, dar ne bucurăm că este plină livada de el şi, atâta cât îi
este timpul de înflorire/înfrunzire, îl vom căuta cu poftă prin iarbă şi-l vom
pune în salatele noastre zilnice. De-acum înainte sigur vom lua şi un castron cu
noi, în grădină, cu ocazia inspecţiei zilnice a acesteia.
Ca să închei
actualizarea ultimelor noutăţi din Grădina lui Dumnezeu de dinainte de Paşti, vă
lăsăm să mai aruncaţi doar o ultimă privire, pe furiş, şi înspre Trio-Cel-Vestit,
respectiv, Toni, Gina şi Bobi, dar nu prea mult, ca să nu-i stresăm în plus, că
oricum au fost stresaţi maxim vreo trei-patru zile, în perioada aia, pe motiv
de Gina. Da, aţi înţeles. Ea a fost Mărul discordiei. Bietul Bobi, descoperind
ispita, numai el ştie de câte ori a fost încolţit şi tăvălit pe jos de Marele
Tartor Toni, de câte ori a scăpat ca prin urechile acului, schelălăind
disperat, de colţii lui fioroşi şi posesivi, de atacul lui furibund, nebun şi
de necontrolat, de privirile lui de lup feroce, ce stă la pândă, urmărindu-şi potenţialul
adversar.
De-ar fi ştiut
el Bobi mai demult în curtea cui nimereşte şi tocmai cu cine îşi va împărţi el
viaţa, fiind vorba de exact “cânele cel
rău a lu’ Baciu”, cum i s-a dus renumele lui Toni în tot satul, ar fi fugit
de la început, mâncând pământul, oriunde-ar fi văzut cu ochii. Din fericire,
Toni e un câine deştept, ştie cu cine are de-a face, ştie că Bobi deja face
parte din haita lui şi doar îl ameninţă şi-l pune la respect, fără să-l rănească.
Totuşi, atunci când se întâmplă asta, ştie tot satul. Nu atât din cauza horcăielii
furioase a lui Toni, cât a schelălăielii plângăcioase a lui Bobi, care i-a
prins frica şi care, doar dacă îl vede pe Toni că-l priveşte mai nu-ştiu-cum, îşi
începe repertoriul de strigat după ajutor, de zici că-i tras pe roată.
Daaa..... e greu
de tot.... şi pentru ei, dar şi pentru noi. Nu vreţi să ştiţi, credeţi-ne. Am tot încercat noi să ponderam cât am putut
tensiunile şi să-i ţinem la distanţă cât mai mult pe unii de alţii, dar natura şi
firea şi-au cerut drepturile, instinctele s-au cerut potolite şi n-au ţinut
cont de nimic. Nici de teamă, nici de lecţii de învăţat, nici de ierarhie de
haită, nici de muşcături, nici de... nimic. Încă dezbatem soluţiile pentru
viitor. Sub nici o formă nu mai vrem să trecem prin tot spectacolul ăsta. No
way!
Cici a urmărit şi
ea foarte curioasă meciul acesta amoros din curtea noastră, dar s-a abţinut de
la orice comentarii. În schimb, pentru a fi mai aproape de miezul fierbinte al
evenimentelor, şi-a mutat punctul de observaţie, coborându-se din punctul cel
mai de sus al acoperişului şurii în unul mult mai jos, respectiv, sub acoperişul
coşerului. Am fost foarte uimiţi când am constatat schimbarea, dar ne-am gândit
că, poate, îi va fi mult mai confortabil acolo în eventualitatea că ar vrea să-şi
amenajeze vreun cuib. Nu ştim ce are de gând, dar o urmărim curioşi. Ne este
tare dragă şi ne bucurăm că şi ei îi place în curtea noastră. Şi, desigur, ea ne
confirmă asta prin cântecul ei inconfundabil de noapte bună “Cucuvau, cucuvau!”
Mai aşteptăm şi un cuplu de berze să se mute la noi pentru a declara comunitatea
din Grădina lui Dumnezeu aproape completă. Daaa, avem noi o sensibilitate mare
faţă de berze din vremea în care şi noi zburam de colo-colo, căutându-ne cuibul
(a se vedea aici.... şi aici.....)
După cum mulţi ştiţi
deja, Săptămâna Patimilor a cuprins în interiorul ei şi un moment de Lună Plină,
adică pe 11 aprilie, o Lună Plină magică, una a începuturilor, care ne-a îndemnat
pe toţi (pe unii chiar împingându-i forţat înainte) către descoperirea şi manifestarea
curajului personal, acela care ne poartă înspre împlinirea viselor şi destinului.
Şi noi doi am făcut asta şi ne-am ancorat şi mai adânc în Grădina lui Dumnezeu împlinirea
Visului Nostru Sacru.
În încheiere, rămânând
în spiritul celor de mai sus, vă învăluim şi pe voi, alături de noi, în frumuseţea
primăverii de aici şi în aura Visului de îndumnezeire care străluceşte
misterios, mai ales în lumina apusurilor Soarelui, atunci când acesta coboară maiestuos
dincolo de mănăstire, înveşmântând deseori cerul în culori impresionante.
De Florii, după
cum spun scripturile, Iisus a intrat în Ierusalim. Metaforic vorbind, El a reînceput
atunci, încă o dată, însămânţarea Adevărului Său în fiecare dintre noi. Fiecare
L-a primit aşa cum a ştiut şi aşa cum a putut, înviindu-L apoi pe El în
interiorul propriu precum o Floare Sfântă înfloreşte în Pământul Sacru, deschizându-şi
Corola de Lumină Vie înspre Cerurile Eternităţii.
Din Grădina lui Dumnezeu: 17.04.2017
***
http://www.formula-as.ro/2011/966/medicina-naturii-44/salata-din-gradina-ursului-13652-print
RăspundețiȘtergereBuna Liliana
frunzele de untisor sint intr-adevar foarte valoroase pentru nutrientii lor dar odata ce planta a inflorit ea se poate utiliza doar pentru extern; am consultat mai multe surse si am gasit aceeasi observatie, de aceea m-am grabit sa-ti mai "domolesc" putin apetitul :); gasesti pe linkul de mai sus mai multe info referitoare la salatele de sezon din plante spontane
Cu drag, Carmen
Iti multumim, Carmen, pentru detalii si pentru linkul oferit. Chiar si inflorit fiind, noua ne-a placut si n-am simtit deloc gustul amarui precizat in materialul respectiv. Oricum, este o planta foarte gustoasa in salate. :)
Ștergere