luni, 17 februarie 2025

Ninge de 3 zile!!! Ninsoare si Mancare. :)))

 

Am zis eu ca poate, totusi, mai ninge si, deci, ar fi bine sa a despodobesc Bradul de Craciun? Am zis.

Ninge de trei zile! 15, 16 si 17 februarie.

Nu chiar continuu, dar ninge! Este o ninsoare fina, pufoasa, ca o faina alba si rece, depusa peste tot si care nu se scutura, caci e frig, e ger destul de mare, acum pe seara, pe la ora 19, erau -8 gr.C si se anunta -13 gr. si ninsori pentru la noapte. 

Asadar, azi dimineata nu ne-am mai mirat atat de mult cand am vazut inca vreo 10 cm de zapada depusa din ninsoarea noptii trecute.

De iesit la plimbare azi n-am iesit, deci n-am poze de afara, caci azi am avut zi programata pentru gatit.

Imi cumparase Adrian toate ingredientele de ieri si eram pregatita sa ma trezesc mai devreme decat de obicei, ca sa intru in tura la bucatarie. :)

Doar ca Adrian, fiind de regula matinal si trezindu-se cu noaptea-n cap, cum se zice, dupa ce a dus-o pe Bubulina in inspectia ei de dimineata prin vastele ei teritorii montane, s-a gandit sa mai cumpere una-alta de la magazin, iar la intoarcere, vazand zapada depusa pe scara din fata blocului, a decis brusc ca este randul lui la dat zapada cu lopata, ceea ce a si facut.

Abia dupa si-a terminat el aceste treburi, ca un albinut harnicut ce este, si-a adus aminte ca trebuia sa ma trezeasca mai devreme azi, ca sa ma apuc de gatit si sa termin pana in ora mesei de pranz. Asa ca mi-am facut linistita somnul de frumusete pana spre ora 11 fara nici o grija. :))))

Dupa ce m-a trezit, insa, ca o albinuta harnicuta ce sunt si eu, ca si el, mi-am pornit motoarele, mi-am luat telefonul si.... m-am pus pe facut poze! :))))

Doar nu era sa las frumusete de decor inzapezit nefotografiat! Era totul alb, inca nu trecusera prea multe masini pe strada noastra pana la ora aia, ca sa ne strice albul strazii, buldozerul primariei nici el nu-si facuse inca aparitia, deci momentul era ideal pentru primele poze ale zilei. :))))

Mai ales ca inca ningea!
























Odata rezolvata urgenta nr. 1 de pe ordinea de zi :)))), ne-am baut licorile diminetii, eu cafeaua, Adrian un smoothie de fructe, apoi mi-am scos toate ingredientele din care trebuia sa gatesc, pentru prima repriza de poze culinare.

Caci, da, azi aveam chef de poze in bucatarie si m-am gandit ca, fiind un fel de mancare pe care il fac mai rar, pe motiv de ingredient cheie, care nu se gaseste la noi in magazine mereu, merita pus pe blog.

Este vorba de mazare cu quinoa, cu morcovi si ciuperci pleutorus. 

Aceste ciuperci, caci despre ele era vorba mai sus, sunt un fel de Fata Morgana pe la noi prin supermarchet, acum apar, acum dispar, deci, cand le vedem punem mana pe ele si fugiiiim! :))))






Dupa cateva cadre foto mi-am dat seama ca ceva lipsea din decor. Tocmai ciupercile pleutorus nu le scosesem din frigider. V-am spus, Fata Morgana. Uite-le, ba, uite, nu-s. :))

Asa ca am reluat sedinta foto de la inceput, ca sa le prind in cadru si pe dumnealor.

Florile primite de la Adrian de Valentine-s Day mi-au fost un punct central al tuturor pozelor de azi, veti vedea, caci s-au deschis toate frumos in aceste zile, si zambila albastra (care are un parfum extraordinar de puternic, de se simte de pe hol, dinainte de a intra in bucatarie), si lalelele, dar si freziile. O minune de flori!

Dupa acest efort semnificativ se cerea o pauza. :))))
O pauza de fotografii, desigur! :))))

Afara ningea frumos si am apreciat ochiometric ca se mai depusese un milimetru de zapada fata de ce era cand ma trezisem, deci trebuia documentat si acela. :)))


























Dupa aceasta pauza, m-am apucat constiincioasa de treaba.

Curatat, spalat, taiat, fotografiat. Simplu si precis. :)))

Reteta asta nu-i cine stie ce combinatie sofisticata, dar este foarte delicioasa. 

Am pus quinoa la inmuiat in apa, am curatat si usturoiul, mi-am pregatit si condimentele (marar, cimbru, boia de ardei dulce, sare si piper) si eram gata sa mut frontul de lucru la aragaz cand..... ce sa vezi?.... mi-a atras atentia ceva de afara...... :))))

Ningea!!! Daaaa, inca ningea!!!! :)))

In concluzie, am surprins in cateva cadre si cel de-al doilea milimetru de zapada ce se depusese in plus. :)))



























Dupa ce am consemnat in mod profesionist cresterea stratului de zapada, am pornit focul aragazului si am demarat actiunea termica.

Am inceput cu ceapa, morcovii si ardeiul rosu, calite putin in ulei. Am condimentat cu sare, piper, 1/2 din plicul cu marar uscat si un pic de cimbru, apoi am adaugat mazarea. 

Am lasat aceste legume sa se fiarba aldente in vreo doua cani cu apa, apoi am adaugat sucul de rosii. 

Cat timp a dat in clocot totul, ce credeti ca am facut? :)))

Pozeeee!!!!! Si filmeee!!! 

Al treilea milimetru de zapada a fost surprins cum se depunea peste brazii din fata ferestrei. Se strecura miseleste, incercand sa-mi pacaleasca vigilenta, dar nu i-a mers. :)))































Pentru ca ciupercile pleutorus se cam plictiseau asteptandu-si randul la aragaz, m-au tras de maneca sa le bag in seama si pe ele. 

Le maruntisem deja in fasii, asa ca le-am adaugat si pe ele in cratita. Am amestecat usor, am mai pus doua cani cu apa si le-am lasat sa fiarba.

Intre timp, am spalat si strecurat quinoa si, dupa primul clocot cu ciupercile, am adaugat si quinoa.

Practic, ajunsesem pe ultima suta de metri. 

Venise timpul unui nou control de rutina asupra starii actualizate a stratului de zapada din dotare. :)))

Deeeci.... poze! :))))

Bradutul nostru de Craciun isi radea malitios in barba. Mosi Craciunii la fel. Beculetele mov din ghirlanda de Craciun mai avea un pic si imi hohotea in fata. Dar nu-mi pasa! :))))

Filme si poze "fara numar, fara numar"! 


































Ultimul pas inainte de fial a fost adaugarea usturoiului maruntit la cutit, dupa ce am oprit focul.

Mancarea era gata, toti milimetrii de zapada depusi fusesera numarati - sper ca ati tinut socoteala cati au fost, da? :)))) - ce mai era de facut?









Ah! Salata! Trebuia sa pregatesc salata noastra cea de toate zilele. :))

Sa va povestesc ce-i cu ea, adica de ce este ea "cea de toate zilele". 

De ceva vreme, de cand am citit o carte foarte utila sanatatii, in general, dar mai ales celor care doresc sa-si mentina silueta, in special - cartea se numeste "Revolutia glucozei", scrisa de Jessie Inchauspe - am retinut concluziile principale din ea si am inceput sa le aplic.

Printre acestea se numara si recomandarea portiei de salata cu otet de mere (neaparat cu otet de mere, nu altceva) mancata goala inainte de orice fel de mancare. 

Otetul de mere inainte de masa are un rol foarte important in diminuarea indicelui glicemic de dupa servirea mesei. Este necesara o lingura de otet inainte de masa, fie dizolvata intr-un pahar mare cu apa (cine poate, eu n-am putut sa beau asa ceva) , fie pusa peste salata de legume (optiunea mea).

Salata facuta din orice fel de legume si frunze (peste care se adauga otetul precizat mai sus ) are un rol de pansament la baza stomacului, care franeaza metabolizarea rapida a glucidelor din mancarea pe care urmeaza s-o ingerati. Deci, glucidele, grasimile si carbohidratii nu trec repede si direct in sange, pentru ca au inaintea lor o "sita"  din fibre, din legumele din salata.

O alta recomandare este ca mancarea sa fie consumata disociat la masa, pe tipuri de compusi, adica:
1. fibrele - mai intai se consuma, goala, salata de legume cu o lingura de otet, asa cum am mentionat mai sus.
2. legumele - varza, morcovi, conopida, broccolli, mazare, etc - orice leguma gatita ca garnitura pentru carne, de exemplu, se mananca simpla, dupa salata.
3. proteinele si grasimile - carne, branza, ciuperci, unt, smantana, etc - asta inseamna ca trebuie sa mancati carnea sau orice proteina/grasime imediat dupa legume, dar simpla, fara nimic altceva, deci fara garnitura.
4. carbohidratii - cartofi, paste, paine, mamaliga, cereale, deci tot ce contine amidon, fainuri si zaharuri - se mananca la sfarsit.
5. desertul - se serveste ultimul la masa, imediat dupa carbohidrati. Nu se serveste intre mese desert. Nici macar fructe. Fructele contin fructoza, deci tot zaharuri, ba, unele care se absorb si mai repede in sange si cresc varfurile glicemice brusc, dupa care care vi se face foame instant.
6. Imediat dupa masa, trebuie sa faceti sport cel putin 20 de minute. Dar nu orice fel de sport, ci miscare, mers alert sau alergat. Aceasta miscare dupa masa are acelasi efect ca si otetul de mere de la inceputul mesei: diminueaza varful glicemic.

Am citit ca muschiul gambei piciorului, cel care se foloseste si se activeaza in plimbarea de dupa masa, este singurul muschi din tot organismul care consuma in primul rand glucoza din sange daca faceti sport imediat dupa masa. Ceilalti muschi consuma glicogenul.

Daca nu faceti sport imediat dupa masa cel putin 20 de minute (acesta este timpul in care explodeaza in sange "zaharul" din mancarea ingerata si se produce spike-ul glicemic), si daca va asezati pe fotoliu sau chiar va culcati ca sa va faceti "siesta", atunci muschiul gambei, nefiind folosit, nu intra in actiune si nu se hraneste cu glucoza din sange, aceasta fiind in schimb transformata in grasime de insulina generata de pancreas, si este depozitata mai intai in ficat, apoi pe burta, pe intestine. 

De aici si asa-numitul simptom de "ficat gras", dar si aparitia acelor colacei de grasime pe burta! 

Apoi, implicit, creste rezistenta la insulina, care nu-si mai face treaba, iar zaharul nu mai ajunge sa fie transformat nici macar in grasime, ci ramane in sange, declansand bolile diabetice.

Revenind la colaceii de grasime de pe burta care se formeaza daca nu faceti miscare imediat dupa masa, cel putin 20 de minute.

Ei, colaceii, nu scad nici prin diete, oricat de drastice ar fi, nici abdomene, nici nu alte miscari specifice salii de sport, ci doar prin activarea muschilor gambei imediat dupa masa (deci, inainte de eliberarea insulinei de catre pancreas, care, daca ajunge sa fie eliberata, transforma glucoza in grasime), muschi ai gambei care sa consume mai intai toata glucoza din sange, rezultata din mancare de pranz, dupa care sa consume grasimea de pe burta - o grasime depusa de fapt direct pe intestine, nu subcutanat, ca restul grasimilor (de pe fata, gat, umeri, maini, solduri, pulpe, etc, grasimi care se pot reduce prin acel sport obisnuit de la sala, cu ridicarea greutatilor, cu abdomene, cu genoflexiuni si altele asemenea). 

Sper ca m-am facut inteleasa. Daca nu, cautati cartea si cititi-o. Eu am citit-o la inceputul lui ianuarie, am retinut pasii, i-am aplicat, am testat eficacitatea si acum, dupa o luna, pot sa recomand metoda, caci la mine a functionat. Dar este nevoie de tenacitate si consecventa. Nu o zi DA si zece BA.

Eu am luat la cunostinta despre toate aceste informatii si le aplic preventiv, caci la mine nu-i cazul de colacei. La cele 52,5 KG cat aveam inainte de Valentine's Day, va dati seama, nici urma de colacei. :)))))

Dar, preventiv, aplic tot ce stiu, tot ce aflu si mi se potriveste, "ca sa fie bine, sa nu fie rau", cum bine spunea un clasic in viata, stiti voi cine, nu insist. :))))


Asadar, revenind la salata noastra, dupa ce am testat mai multe variante, am ramas fideli unei anume combinatii.
 
Enumar mai jos ingredintele pe care eu le folosesc la pregatirea unui castron de salata pentru o masa de pranz, pentru doua persoane: 

(1) Varza alba (impart o varza mare in 8 parti egale si folosesc o partla o salata;
(2) Morcov ras - o jumatate de morcov mai mare;
(3) 1/2 dintr-o ceapa mare
(4) ulei de masline si otet de mere (2 linguri)
(5) condimente: sare, piper, cimbru, boia de ardei (pentru culoare), seminte de susan si uneori usturoi tocat marunt.

Iata mai jos si in poze procesul secret de fabricatie al miraculoasei salate pe care o consumam simpla, inainte de masa, adica, inainte de orice altceva din farfurie. 

Credeti-ma, salata asta simpla, cu otetul de mere din ea, chiar face minuni! 

Scade apetitul, diminueaza poftele de carbohidrati, treptat si de dulciuri (care sunt tot carbohidrati, de fapt), scade indicele glicemic, scade rezistenta la insulina, se diminueaza glucoza din sange (consumata de muschiul gambei, daca este activat prin plimbare imediat dupa masa) si scade grasimea de pe burta! Bingo! :)))

Pam, pam. QED.


















Dupa ce am terminat salata, am fost gata pentru a servi masa de pranz. Ceea ce am si facut.

Am facut si cateva poze cu mezanplasul de azi, caci nu vreau sa va las curiosi si nelinistiti.

A urmat si cafeaua cu unt de cocos (sau unt obisnuit - se recomanda neaparat cu o grasime in cafea, pentru acelasi motiv, respectiv, diminuarea indicelui glicemic). :)))

In mod apoteotic, la final, am verificat din nou, pentru ultima oara pe ziua de azi, care mai era nivelul stratului de zapada. Cu poze, desigur. :)))







































Dupa masa, bineinteles ca m-am apucat de "miscarea" recomandata, pentru arderea glucozei din sange de catre muschiul gambei, cum v-am explicat mai sus (sic!). :))))

Mai exact, aveam de facut norma mea autoimpusa de 10.000 de pasi pe zi, norma pe care am reusit s-o ating zi de zi de cand m-am apucat de ea, respectiv de 54 de zile (cu cateva zile inainte de Revelionul trecut).

Cum azi n-am mai iesit la plimbare, unde, de regula, bifam intre 6000 si 8000 de pasi, in functie de traseu, am fost nevoita sa ating baremul numai prin miscare "in door". In casa, adica. :))))

Am facut dupa masa de pranz 4000 de pasi, adica 40 de minute de miscare, mai mult decat era recomandarea, apoi, mai tarziu, pe seara, am continuat cu restul de 6000 de pasi, adica o ora de miscare. 




Aceasta a fost ocazia in care am decis ca milioanele de poze facute in cursul diminetii nu fusesera de ajuns si ca lumina mov a ghirlandei de beculete de Craciun ar putea fi perfecta in pozele cu zapada de dincolo de fereastra. 

Am constatat ca se vedeau lumini si pe Cioplea, in dreapta, unde e partia de schi, semn ca acolo era aprinsa nocturna pentru turistii veniti cu saniile sa profite de aceasta ninsoare de final de februarie. 

Nu stiu daca au deschis partiile si pentru schiori, zilele trecute cand era vreme primavaratica erau inchise, insa probabil ca da. Tunurile pot suplimenta acum in mod eficient zapada necesara, caci gerul este asigurat pentru urmatoarele zile, cam inca o saptamana cu temperaturi negative si ziua, iar noptile chiar si cu sub -16 grade.

Deci... Craciun fericit tuturor, ca zapada si ger avem din belsug! :)))
























17.02.2025

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)