Toamna
aceasta este foarte colorata si aromata. Parca mai mult ca niciodata!
Insa pozele nu le mai surprinde ca pana acum, caci sunt facute cu
telefonul. Absolut total nespecific mie, dar ce sa fac daca s-au stricat
ambele aparate foto. Pana le vom duce la service, telefonul le
inlocuieste. Cu succes partial, desigur, dar e bine si asa, decat
deloc.
Pentru
inceput o sa va aratam inca o sarja de rosii cherry culese din sera. Si
nu sunt ultimele! Inca se mai fac! Sunt o multime de gogonele in curs
de coacere, nimeni nu stie cand se vor opri si daca. Cred ca vine iarna
si noi tot vom mai culege saptamanal margele galbene de cherry. Ne
declaram multumiti.
Dovlecii culesi ieri au inceput sa ne dezvaluie daca a meritat efortul cultivarii lor. Si da! A meritat!
Bine,
recunoastem, un prea mare efort din partea noastra nici n-a fost
nevoie. Doar un pic la inceput, pana si-au dat drumul lujerii cu frunze,
apoi si-au vazut singuri de crescut, inflorit, fructificat si copt. Sa
va mai spunem cum sunt acum la gust?
Cum
prima bruma mi-a cam dat de gandit in privinta celor ce mai erau prin
gradina si cum tufele cu frunze de patrunjel erau de mai mare frumusetea
in parcela de aromatice, mi-am zis ca ar fi pacat sa le gasesc in vreo
dimineata arse de ger. Asa ca le-am adunat aproape pe toate si le-am
pregatit pentru congelator. Caci, se stie, "iarna-i grea, omatu-i
mare"....
Ardeii
iuti culesi saptamana trecuta si-au gasit, in sfarsit, locul potrivit
in borcane. Pregatisem, in prima faza, vreo trei-patru borcane. Nu mi-a
venit sa cred cand, dupa inca vreo doua-trei drumuri in pivnita, am
reusit sa umplu 11 borcane mari, de 1 kg, cu ardei.
V-am
spus cu ceva timp in urma ca doar pentru ei voi face concesia
"conservaritului" din aceasta toamna, dar, sincer, ma gandeam la vreo
trei-patru borcane, cum spuneam. Au fost de cateva ori mai multe. Si
cine credeti ca se va lupta zilnic sa le infrunte iuteala?
Cu
ceva ani in urma, o draga prietena din Cluj, afland cat de mult imi
plac mie ardeii iuti, cei cu adevarat iuti, mi-a spus ca asta e semn ca
am nevoie in viata de ceva aventura "iute". Ha, ha, ha!!! Avea
dreptate!!! S-a dovedit clar ca, aici, in Gradina lui Dumnezeu, am avut
parte de cea mai palpitanta si mai "iute" aventura ever! Si sa vedeti ce
aventura ma asteapta in continuare cu cele 11 borcane mari, pline cu
ardei.... iuti. Foarte iuti. Crancen de iuti. Pana la lacrimi!
Pentru
ca am avut si anul acesta ceva productie de cartofi dulci si pentru ca
am vrut sa-i degustam, m-am gandit ca un sos pesto s-ar potrivi de
minune. Mai ales ca aveam si din ce sa-l fac. Va mai amintiti de
lanurile de mustar crescute in primavara-vara? Dupa ce-au facut seminte,
acestea s-au copt si le-am scuturat tot acolo, pe parcelele unde erau.
Ei bine, vremea buna din acest septembrie cald si placut le-a permis nu
numai sa incolteasca, ci si sa cresca vertiginos si chiar sa
infloreasca!
Asa
ca, avand atatea frunze fragede de mustar la discretie, numai bune
pentru pesto, mi-am luat doua caserole cu mine, telefonul pentru pozele
de rigoare si mi-am cules materia prima. Mi-a iesit un sos verde si
delicios de-am mancat din el si simplu, cu lingurita! Ingredientele
folosite dupa ochi, fara un gramaj calculat sau notat in vreo reteta
sunt: frunze de mustar, de lamaita, ulei de masline, usturoi, un pic de
otet aromat dintr-un borcat de ardei iuti de anul trecut, un praf de
boia de ardei, unul de curry, un pic de sare si un pic de zahar.
Pentru
diversificare am cumparat o caserola de ciuperci care, pregatite la
abur, alaturi de cartofii dulci, au imbogatit savoarea unei mese de
pranz, condimentata cu - ghiciti ce? - sosul pesto mai sus mentionat.
Ah, ce arome, ce culori, ce gust! Numai Bubulina nu intelegea de ce
suntem atat de incantati.
Pentru
ca bruma nu ne-a afectat inca zmeura, frunzele fiind suficient de
rezistente, iar tufele destul de bogate in frunzis, fructele rosii ne-au
asteptat cuminti sa le culegem. Ceea ce am si facut. Le-am folosit la
reteta noastra secreta, de smoothie roz bombon. Chiar daca e secreta,
voua o sa v-o divulgam, pentru ca ne sunteti prieteni dragi: mere, pere,
banane, zmeura, lapte de cocos si, dupa preferinta, se poate adauga si
scortisoara. Chiar si fara zmeura, va asiguram, reteta poate fi folosita
pentru a creea cea mai delicioasa bautura din lume.... dupa
Pinacolada, desigur!
Din Grădina lui Dumnezeu: 29.09.2018
***
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)