vineri, 28 iunie 2019

Florile noastre de iunie



Vara e vara, vara nu-i ca iarna, iar florile stiu asta, desigur. Fiecare infloreste la timpul cuvenit, iar spectacolul culorilor si parfumului este impresionant.

Trandafirii mai ales au avut o reprezentatie extraordinara luna aceasta! Cele doua tufe de trandafiri cataratori, roz si oranje, de la intrarea in gradina de flori din fata casei, din jurul fantanii, s-au dezvoltat foarte mult, formand o bolta frumoasa in jurul pergolei. De o parte si de alta a acesteia, pe gard, clematitele s-au intins si ele, inflorind in corole uriase, albe, roz si mov, pictand interesant pelerina verde a lianelor incarcate de frunze. Florile care se trec lasa in urma lor maciulii stralucitoare, care formeaza in interior buchete de seminte. Zilnic le urmaresc cu clestele si le tai, astfel ca tufa sa-si dezvolte noi boboci si sa infloreasca in continuare. Daca le-as lasa, plantele ar intra in stadiul vegetativ de formare si coacere seminte si n-ar mai inflori.

Au inceput sa infloreasca si zorelele, iar in ghiveci garofitele au inflorit si ele intr-un mix de culori vesele si delicate.





















































La baza salciei argintii, tufa de lavanda a inceput si ea sa-si deschida lumanarele mov si parfumate. Mai avem inca doua tufe de lavanda, una este in Fairy Land, curtea din spatele surii, iar una este in mijlocul zonei de conifere, insa sunt mai tinere, inmultite de noi din butasii taiati cu ocazia toaletarilor de primavara a primei tufe maturizata intre timp. Cu cat este mai drastic tunsa, cu atat planta se mentine mai  bine, trunchiul nu se lemnifica, lastareste mai des si infloreste mai bogat.
















In gradina acum este momentul declansarii infloririi nalbelor. Avem mai multe culori, respectiv, mai multe nuante de roz, de la cel pal, diafan, pana la cel intens, roz bom-bon, dar si alb, rosu, grena si oranj. Din fericire sunt plante perene, au iesit singure din radacini, fara nici o ingrijire speciala, iar acum imbogatesc cu paleta lor de culori intrarea in gradina. 

Soarele le prieste foarte bine, le place, le stimuleaza inflorirea, iar ele cresc inalte si viguroase de-a lungul gardului, inflorind continuu pana tarziu, spre toamna.






















La final vreau sa va arat florile extraordinare ale minunatului Powlonia. A avut vreo 10 chiorchini uriasi cu inflorescente albe, dar ploile din ultima saptamana au facut ca unele dintre ele sa se scuture. Inca mai are flori, iar albinele care vin si le viziteaza zilnic sunt cele mai fericite. Se stie ca powlonia este pom melifer si, avand in vedere ca si pe aici toti satenii din jur stropesc culturile cu tot felul de chimicale, orice floare curata, nestropita, este o comoara nepretuita pentru albine si pentru rodul muncii lor.


















Din Gradina lui Dumnezeu: 28.06.2019

***

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)