vineri, 1 iulie 2016

Şi tu mănânci... “din ăla”?!?




“Şi tu mănânci... din ăla?”- am fost întrebată la un moment dat de cineva din familie. 
“Da, şi eu.”
“Şi îţi place???” – a continuat cu uimire,  oripilare şi  consternare, toate deodată.
“Da, este foarte bun.” – am răspuns zâmbind, cu gândul mai degrabă la motivele care m-au determinat să mănânc şi eu “din ăla”, decât la gustul alimentului în cauză.

De atunci, “din ăla” a devenit, în mod amuzant, denumirea generică folosită de noi pentru germeni, fie ei din linte, fie din fasole mung.

Cititorii noştri care sunt la curent cu dieta raw-vegană ştiu cât de benefice sunt aceste superalimente şi, probabil, mulţi dintre voi îi consumaţi deja. Pentru cei care nu sunt la curent cu aceste detalii, le pot găsi pe internet. O simplă căutare pe google poate oferi o mulţime de materiale interesante.

Eu am început să consum germeni în urmă cu trei ani şi jumătate, de când sunt alături de Adrian. El îi consumă de mult mai mulţi ani. Aş glumi spunând chiar că de sute de milioane de ani înaintea mea. La început, eu am fost mai degrabă curioasă în privinţa lor. Citisem despre ei, ştiam ce importanţi sunt pentru fortificarea şi nutriţia sănătoasă a organismului şi le ştiam rolul lor special în cazul dietei vegetariene, bio. Îmi doream şi eu să trec pe o astfel de dietă “specializată”, însă nu fusesem atât de disciplinată, de radicală şi de selectivă, combinând destul de multe chestii “nu prea ok” printre cele “foarte ok”. În concluzie, nu fusesem prea consecventă. Cu Adrian alături, însă, mi-am cuminţit mult mai uşor multe din poftele pe care le aveam pentru cele “nu prea ok” şi am început să experimentez din ce în ce mai multe din “lista cu surprize”, primul loc fiind ocupat de germeni.

Mai întâi i-am gustat. Mi s-au părut a avea un gust destul de interesant, plăcut şi foarte versatil, aşa că i-am adoptat imediat.

Astfel, noi consumam zilnic, fiecare câte o porţie de “din ăla”, respectiv, câte un castronel de vreo 100-150 grame, în diverse moduri. Adrian îi preferă în ciorbă/supă. Pur şi simplu, îi răstoarnă în farfuria cu ciorbă/supă caldă. Eu am experimentat mai multe combinaţii şi, acum, prefer să îi consum ca desert, după masa de prânz sau seara. Mai concret, îi amestec mai întâi cu diverse chestii dulci: miere sau zahăr brun, cacao şi scorţisoară. Mi se par absolut delicioşi!!! Uneori, când am prin casă, mai adaug câteva picături de esenţă de vanilie sau de rom. Ori alte esenţe.

Germenii pot fi pregătiţi din tot felul de seminţe. Fiecare poate experimenta şi alege ceea ce i se pare mai bun. Noi ne-am oprit doar la două sortimente, linte verde şi fasole mung, şi suntem consecvenţi cu ele. În trecut, Adrian a studiat şi a analizat bine subiectul şi a ajuns la concluzia că lintea verde şi fasolea mung conţin optimul de nutrienţi, minerale şi vitamine necesare într-o dietă vegană. Sunt superalimente. Aşa că le-a ales pe acestea. La momentul în care noi ne-am cunoscut, el avea deja tehnica preparării germenilor foarte bine pusă la punct, simplificată la extrem, atât pentru a fi uşor de pregătit, cât şi pentru a avea continuitate zilnică în consum.

Acum ne-am hotărât să prezentăm şi noi, aici, acest mod de preparare, deşi, la o simplă căutare pe internet, puteţi găsi, desigur, multe alte detalii, explicaţii şi filmuleţe.  Dar ne-am gândit că încă o prezentare în plus nu strică. Dimpotrivă, poate vor fi cititori care n-au avut până acum nici un interes către acest tip de dietă şi, citind aceste rânduri, vor începe curioşi să cerceteze şi să experimenteze un alt mod de viaţă, unul mult mai sănătos, mai curat şi mai purificator din foarte multe puncte de vedere.

Reteta:

Mai întâi trebuie să ştiţi că germenii ajung în stadiul final pentru consum în a patra zi după ce boabele de linte sau de fasole mung au fost puse în borcanul cu apă la germinat. De aceea, pentru a avea continuitate în consum, noi folosim patru borcane, consumându-le şi realimentându-le unul după altul, pe măsură ce fiecare ajunge, pe rând, în a patra zi. Veţi vedea că, în fiecare dimineaţă şi în fiecare seară, trebuie să vă alocaţi aproximativ 3-5 minute pentru spălarea germenilor şi împrospătarea apei din borcane.

Iată cum procedăm:
Pentru o înţelegere uşoară, luaţi o tavă pe care să încapă cele patru borcane, unul lângă altul, aşezate în linie.

Vom numerota locurile borcanelor pe tavă de la dreapta la stanga:
locul 1 (L1),
locul 2 (L2),
locul 3 (L3),
locul 4 (L4).

L4
L3
L2
L1

Vom numerota şi borcanele în ordinea cronologică în care le pregătiţi pentru germinat:
B1 (borcanul pus cu boabe în ziua 1),
B2 (borcanul din ziua 2),
B3 (borcanul din ziua 3),
B4 (borcanul din ziua 4)

Ziua 1 – START!

Seara:
Procesul începe seara cu B1  (un borcan curat, cu gura largă, de 800 gr)
Se ia o pungă de linte/fasole mung bio si B1  si se pune în el cam un deget de boabe. 
Se toarnă apă în B1 şi se spală bine boabele sub jet puternic. Se lasă apoi boabele la germinat cu apă cam 1 cm deasupra lor.



 


 




Ziua 2
Dimineata: B1
Se varsă apa din B1, iar boabele se spală sub jet de apă şi se lasă cam 1 cm peste ele, cât să le acopere (surplusul de apă se varsă din borcan folosindu-se o strecurătoare). Se aşează B1 pe tavă, pe primul loc din dreapta, pe L1.




Seara: B1+B2
Se repetă operaţiunea de dimineaţă, spalarea boabelor. Veţi observa că, după o zi de stat în apă, boabele au început să germineze (îşi cresc volumul şi formează mici rădăcinuţe albe). Se scurge toată apa şi se aşează B1 pe L2, lăsând L1 liber pentru un borcan nou, pentru B2.
Pe L1 va fi asezat B2 în care au fost puse din pungă alte boabe de linte spălate şi lăsate cu apă deasupra lor cam 1 cm (ca în B1 din ziua precedentă).



 



În concluzie, la sfarsitul zilei a 2-a vom avea:
Pe L1: B2, cu boabe abia puse în apă.
Pe L2: B1 cu boabe germinate de 1 zi, care arată astfel: 




 
Ziua 3

Dimineata: B1+B2
Se spală pe rând germenii din cele două borcane B1+B2  şi se lasă pe tavă pe aceleaşi locuri pe care le-aţi găsit (aşa cum le-aţi pus în seara precedentă).
Din B1 (de pe L2) se scurge de toată apa, iar în B2  (de pe L1) se lasă cu apă doar cât să acopere germenii.
 
Seara: B1+B2+B3
Se spală pe rând germenii si se scurge apa din cele două borcane B1+B2, aşezându-le pe tavă prin deplasarea lor cu un loc de la dreapta spre stânga, lăsând din nou L1 liber pentru un nou borcan  B3 în care veţi pune boabe noi din pungă, acoperite de apă.



Astfel, veţi avea:
Pe L1:  B3 cu boabe abia puse la germinat.
Pe L2: B2 cu boabe germinate de 1 zi.
Pe L3:  B1 cu boabe germinate de 2 zile, care arată astfel:





Ziua 4

Dimineata: B1+B2+B3
Se spală pe rând germenii şi se lasă cele trei borcane B1+B2+B3 pe tava pe aceleaşi locuri, ca în seara precedentă.

Seara: B1+B2+B3+B
Se spală pe rând germenii şi se scurge apa din cele trei borcane B1+B2+B3, aşezându-le pe tava prin deplasarea lor cu un loc de la dreapta spre stânga, lăsând din nou L1 liber pentru un nou borcan  B4 în care veţi pune boabe noi din pungă, acoperite de apă.




Astfel, veţi avea:
Pe L1:  B4 cu boabe abia puse la germinat.
Pe L2: B3 cu boabe germinate de 1 zi.
Pe L3:  B2 cu boabe germinate de 2 zile.
Pe L4:  B1 cu boabe germinate de 3 zile, care arată astfel:





Ziua 5

Dimineata: B1+B2+B3+B4
Se spală pe rând germenii şi se lasă cele patru borcane  B1+B2+B3+B4 pe tavă, pe aceleaşi locuri, ca în seara precedentă. 
Veţi avea:
Pe L1:  B4 cu boabe germinate de 1 zi.
Pe L2: B3 cu boabe germinate de 2 zile.
Pe L3:  B2 cu boabe germinate de 3 zile.
Pe L4:  B1 cu boabe germinate de 4 zile.

Astfel, în cursul celei de-a 5-a zi puteţi consuma germenii din B1 (care au patru zile de germinare). Veţi observa că volumul lor este cam de trei ori mai mare faţă de volumul boabelor puse în apă în urmă cu patru zile. Borcanul este acum aproape plin cu germeni. Ei pot fi consumaţi după ce au fost bine spalaţi sub jet de apa rece, după preferinţă: simpli, adăugaţi în salate, în ciorbă, alături de diferite garnituri, la felul II, ori ca desert, după ce li s-au adăugat diverse ingrediente (cacao, miere, zahăr brun, scorţişoară, esenţă de vanilie, rom, ulei/unt/fulgi de cocos etc.). Puteţi experimenta şi alte variante, după inspiraţia proprie.







După consum, Borcanul B1 (rămas gol), se va muta de pe L4 pe L1 (după ce au fost avansate toate celelalte borcane, pe rând, cu câte un loc) pentru a se relua procesul din ziua 1.




Seara: B2+B3+B4+B1
Se spală pe rând germenii şi se scurge apa din cele patru borcane B1+B2+B3+B4, ordinea lor pe tava fiind:
Pe L1:  B1 cu boabe abia puse la germinat.
Pe L2: B4 cu boabe germinate de 1 zi.
Pe L3:  B3 cu boabe germinate de 2 zile.
Pe L4:  B2 cu boabe germinate de 3 zile.




Şi procesul merge tot aşa mai departe. 
Ziua 6
dimineaţa: B2+B3+B4+B1
seara: B3+B4+B1+B2
În ziua 6 îi vine rândul la consum borcanului B2 de pe L4, iar toate celelalte borcane se vor muta cu câte un loc de la dreapta spre stânga pe a-i face loc lui B2 pe L1.

În acelaşi mod procedaţi şi în cazul germenilor de fasole mung care vor arăta ca în pozele de mai jos, din cele patru zile de germinare.












Dacă nu vreţi sau nu puteţi (sau uitaţi) să consumaţi germenii într-o zi nu-i nici o problemă. Îi puteţi consuma şi cu o zi-două întârziere, dar, implicit, toate borcanele vor fi ajunge într-un stadiu mai avansat de germinare până la consum (rădăcinuţele vor fi mai lungi şi este posibil chiar să le iasă frunzuliţele; nu-i nici o problemă, acestea sunt foarte fragede şi gustoase, ca si salata). Nu uitaţi, totuşi, să-i spălaţi dimineata şi seara, pentru a avea apă proaspătă de germinare. 





Dacă doriţi să le încetiniţi viteza de germinare puneţi borcanele în frigider pentru o zi-două, însă ar fi bine, de asemenea, să respectaţi programul de spălare a germenilor (dimineaţa şi seara).

Să vă fie de folos.

Din Grădina lui Dumnezeu: 01.07.2016
***

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)