duminică, 14 iulie 2019

E o floare? E o buruiana?




A aparut prima data in curtea noastra tot in perioada de inceput, in martie 2016, perioada in care cautam cu disperare in jur sa vad verdele, oricum ar fi fost el, din orice frunza, indiferent de "scara sociala", "pedigree" sau alte criterii de natura discretionara, generatoare de privilegii.

In consecinta, atunci cand am descoperit-o inaltandu-se langa buturuga aceea, mi s-a parut de-a dreptul exotica. Foliajul era diferit de al tuturor celorlalte burieni care abia incepusera a rasari in curtea noastra stearpa de atunci, printre pietrisul spalat de ploi si indesat bine in pamant de fostii proprietari sau de animalele lor.

Era diferita si imbogatea cu verdele ei zona aceea in care eu de-abia vizualizam in imaginatie ceea ce imi doream sa creez in timp.

Am lasat-o sa creasca, apoi m-a rasplatit cu o inflorescenta mov delicata, durabila, spre care albinele se inghesuiau de dimineata pana seara. Anul urmator a rasarit din nou in acelasi loc, din aceeasi radacina. Am inteles ca e o buruiana perena, caci nu credeam a fi vreo floare cu staif, care sa fi aparut acolo din senin.

De la an la an a crescut mai mare, mai bogata, mai rezistenta, iar anul acesta este aproape cat mine de inalta. Inca n-a ajuns la momentul maxim de inflorire, dar deja impresioneaza cu bogatia buchetului ei de flori mov-lila.

Morala: 

Nimeni si nimic nu este intotdeauna ceea ce pare a fi. Sau, cu alte cuvinte, nimeni si nimic nu trebuie contestat din start, doar dupa aparente.  

Fiecare aspect al acestei lumi are un potential de valoare si succes incorporat in sine, potential care, uneori doar prin a-i acorda incredere si rabdare pana la momentul optim al dezvaluirii sale, alteori prin efort, cultivare si tenacitate, este scos la lumina, desavarsit si apreciat ca atare, bucurand in jur prin frumusetea sa.


*

Up date later:   
Planta asta nu are un parfum special, ba chiar este aproape inexistent. Insa estetica ei imi place foarte mult. Este plina de lastari ale caror varfuri sunt incarcate de boboci in ciorchine. In momentul ei maxim de inflorire tufa arata ca imbracata intr-o haina tapetata cu flori mov. Nu se mai vad frunzele de la jumatate in sus, numai florile. 

 Am cautat pe net un pic. Am gasit urmatoarele caracteristici. Posibil sa fie asta. "Derbennik "Pink Pearl" - planta are o înălțime de până la 1,2 m, caracterizată prin tulpini drepte, inflorescențe dense în formă de vârf și flori violet. Derbennik din acest soi este rezistent, poate crește de mai mulți ani într-un singur loc."

Cred ca am gasit si denumirea romaneasca a acestei plante. O gasiti la pct.4 din link-ul de mai jos. Soiul pe care cred ca il avem noi este Sticflamme (flori roz-purpurii) . .
4. RĂCHITANII (LYTHRUM SALICARIA ȘI LYTHRUM VIRGATUM)

Sunt plante drăguțe, perene, cu perioadă lungă de înflorire și înălțimea cuprinsă între 80 și 140 cm. Ele se deosebesc prin floricelele lor simpatice, colorate în nuanțe intense din gama roz-liliachie.

În prezent cele mai populare soiuri sunt „Roseum”, „Sticflamme”, „Zigеunerblut” și „Augenweide” — cu flori roz-deschis, roz-purpurii, roșii-închis și, corespunzător, roșii-mov.

Răchitanii se deosebesc și prin faptul că nu sunt pretențioși și că pot să reziste în orice condiții. 
 
https://retete-usoare.info/ele-infloresc-toata-vara-8-plante-care-va-vor-bucura-privirea-pe-parcursul-intregului-sezon-estival/
 
Iarba Zanelor!!! Asa mai este supranumita aceasta planta in folclorul romanesc! Deci, in Fairy Land, zanele si-au marcat domeniul!
 
 http://www.formula-as.ro/2011/984/medicina-naturii-44/iarba-zanei-rachitanul-14144
 
 Chiar nu m-am asteptat la asa ceva! " In medicina magica romaneasca, mai este cunoscuta si ca "Iarba zanei" sau "Floarea zanei", fiind considerata planta magica. Pusa in scaldatorile copiilor, se credea ca ii apara de deochi si ii ajuta sa creasca voinici. Petalele sale, tinute la brau, stimuleaza fertilitatea tinerelor femei, iar pe barbati ii apara de ispitele ielelor. "- din link-ul de mai sus.

Nici nu stiam ce comoara ne-a crescut in curte!  
 
http://ecology.md/md/page/ceaiul-rusesc-reinvie-traditia-stramosilor-video




















Din Gradina lui Dumnezeu: 14.07.2019

***





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)