sâmbătă, 27 aprilie 2019

In Sambata Mare puii de porumbel descopera Zborul




Mai intai sa va pun la curent in privinta puiutilor nostri de porumbei.  Despre cei doi pui din cuibul din marul de la fantana, mai intai.

Ieri, cand i-am verificat, deja parasisera cuibul si isi ciuguleau penele firave stand pe crengile marului din jurul cuibului. Cred ca a fost chiar prima lor evadare dincolo de cuib. Erau destul de tematori si isi fluturau aripioarele firave intr-o febrilitate continua.

Azi, cand m-am apropiat cu aparatul foto, am fost uimita! Aveau deja penajul aproape complet format, iar unul din pui, cel mai marisor, a zburat!!!! Nu mult, din pom doar pana pe gardul gradinii cu flori, inspre casa. Daaar, a zburat!!!!

A stat o clipa acolo si, dupa cum privea in jur un pic agitat, banuiesc ca ala a fost primul lui zbor!!! Va dati seama cum m-am simtit? Ca o mama care isi vede bebelusul facand primii pasi!

Lui pare-se ca i-a placut, caci imediat a zburat sus, pe coser, la cativa metri mai incolo. Apoi, inapoi in mar, pe o creanga mai groasa. Asadar, gata cu unul, l-am lansat pe orbita! Maine cred ca urmeaza si al doilea puiut la zbor.

Este clar o diferenta intre ei, asa ca nu-i de mirare ca trebuie sa mai treaca o zi. Va amintiti ca pe al doilea nici nu l-am vazut initial, cand am constatat ca porumbita avea pui? Atat era de mic si statea numai sub ea. Iar maine va zbura si el.

Dupa prima repriza de zbor puiul mai marisor si-a impartasit experienta cu fratiorul lui. Apoi i-am vazut pe amandoi cum isi ciuguleau penele, nerabdatori sa-si foloseasca aripile!

Asadar, puii nostri isi vor lua zborul definitiv din cuib chiar de Pasti! 
Sa fie intr-un ceas bun!






















In continuare vreau sa va spun ce surpriza ne-a facut azi un alt cuplu de porumbei.

Cred ca este un cuplu proaspat, la primul lor an conjugal, fara experienta, dar hotarati, dragii de ei, sa aiba si ei primul lor cuib si primii puisori pe anul acesta.

Lipsa lor de experienta s-a evidentiat din modul neinspirat in a-si alege locul de cuibarit: exact in burlanul pluvial al casei noastre. Chiar deasupra, in locul de scurgere. Va dati seama? Nu doar pentru noi era nepotrivit, caci betele cuibului riscau sa ne infunde burlanul la prima ploaie torentiala, ci in primul rand lor le era fatal acest loc. La prima ploaie, apa pluviala le matura la propriu tot cuibul, cu tot ce era in el, oua, pui, tot.  

Auzisem noi de dimineata zgomot afara, pe la streasina casei, pe burlan, iar Adrian chiar iesise sa vada despre ce este vorba, dar nu se vedea nimic. Ne-am gandit ca poate cautau ceva de ciugulit pe acolo.  

Mai tarziu, cand am iesit eu cu aparatul foto, ce credeti ca vad? Porumbelul era chiar in fata mea, pe jos, ciugulea betisoare pe care i le ducea Porumbitei sus, pe burlan, unde ea trebaluia preocupata cu construirea cuibului.  

Imediat mi-am dat seama de toata situatia si de pericolul la care se supuneau. Nu-i puteam lasa asa. Isi pierdeau timpul, efortul si se termina totul dramatic.  

Din pacate, am fost nevoiti sa-i alungam de acolo si sa le dam jos crengutele pe care apucasera sa le adune. Am fost uimiti sa constatam ca aproape isi terminasera cuibul, urmau sa-si depuna ouale, poate chiar maine, poimaine. Bine ca am observat la timp!

Ei isi vor gasi cu siguranta un alt loc potrivit si, chiar daca o vor lua de la capat cu constructia cuibului, cel putin vor avea sanse sa-si aduca pe lume puisorii. Primii lor puisori!





















Chiar inainte de Paste au pocnit si mugurii de iedera si acum este plina de frunzulite crude, verzulii, pornindu-se sa tapeteze peretele surii, si in fata si in spate, dar si coserul intreg. Arata superb cand totul este imbracat in verde!

Si, daca tot am iesit cu telefonul la fotografiat iedera, am surprins din nou cateva cadre cu Kerrya Japonica atat de minunat inflorita de jur imprejurul magaziei. Este atat de frumoasa acum, in toata splendoarea ei, cum numai primavara poate fi.

Pur si simplu nu ma mai satur s-o privesc si s-o fotografiez. Asteptam si o ploaie buna ca sa se completeze golurile din curte cu iarba, troscot si trifoi, deci sa se refaca gazonul, cum s-ar spune, caci inca are aspect nefinalizat. Dar, chiar si asa, verdele este deja castigator! Iar florile infloresc toate rand pe rand. S-au pornit chiar si lalelele dupa liliac!  
 

































 




Din Gradina lui Dumnezeu: 27.04.2019

***
 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)