vineri, 5 aprilie 2019

El Greco (2007) – recomandare film





Cand ramai ancorat cu Sinceritate si Credinta in Lumina Adevarului primesti de la Dumnezeu Incredere, Putere si Ajutor.  

Aceasta este esenta acestui film care prezinta viata pictorului ce a fost mai degraba cunoscut sub numele de El Greco decat de Doménikos Theotokópoulos. Radacinile grecesti, din care isi trage seva credintei si forta penelului, si-au pus amprenta nu numai asupra temperamentului sau rebel si independent, cat pe calauzirea pasilor vietii sale inspre idealul sufletului: sfintenia de dincolo de imaginea vremelnica a umanitatii.

Betiv, sarac, netrebnic? Nu, nu-i vedea asa pe oameni, toti erau sfinti in ochii lui. Si pe toti i-a pictat ca fiind sfinti. A fost supranumit "Pictorul Domnului", iar in femeile pe care le-a iubit a vazut sfintenia Mariei Magdalena si a Madonei Precista.

S-a bucurat de recunoastere si apreciere in Spania, unde a trait a doua jumatate a vietii, perfectionandu-si arta picturii in atelierul si sub indrumarea marelui Titian. Insa si-a descoperit propria "voce" in picturile sale si, prin ele, a aratat lumii ce vedea el in oameni.

Un singur personaj i s-a opus cu obsesie malefica. Cel ce, aparent, i se infatisa ca prieten si reprezentant al Bisericii, dar care, de fapt, se lasase inrobit de forta intunericului, ajungand in cele din urma reprezentantul Inchizitiei.

"Crezi tu ca intunericul poate sa arda Lumina?" au fost cuvintele cu care El Greco s-a abandonat pe sine in bratele divinitatii, aratand ca nu se lasa invins de frica, orice-ar fi. Iar Lumina l-a salvat. 
 













05.04.2019

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)