vineri, 5 aprilie 2019

Aprilie, de Luna Noua in Berbec, in Gradina lui Dumnezeu



Pentru ca ceva nori si-au facut totusi aparitia pe cer azi, m-am gandit ca incantatiile si mantrele de ieri, ale lui Bobi, au avut un oarecare succes. Poate ploua! :D

Pana se hotaraste macar sa picure ceva-ceva, m-am decis eu sa las deoparte putin curatenia de primavara din curte si sa curat parcela de aromatice din gradina, caci incepusera sa iasa din pamant frunzulite noi, iar deasupra inca mai tronau betele uscate de peste iarna. Asa ca le-am curatat rapid, un pic cam superficial, doar cat sa se poata dezvolta mai departe, dar totusi, sa fie si aspectuoase. :)

Au rasarit lamaita, menta, salvia, oregano (la oregano n-am terminat inca, dar e chiar langa alee si, intr-o trecere spre patrunjel proaspat, maine, poate, il rezolva si pe el), cimbrul, patrunjelul, loboda si, in mod uimitor, leusteanul. :)

Leusteanul chiar a iesit din patru radacini separate, de nici nu-mi vine sa cred! Este inca mic si fragil, dar este hotarat sa creasca. L-am udat azi suplimentar fata de cata apa a primit oricum de la Adrian zilnic, la udatul cu furtunul, asa ca speram sa avem si leustean proaspa in ciorbe in curand.

Deocamdata avem Flori de primavara, cu parfum de patrunjel, si alte aromatice culese azi. :)
Salata, loboda si doua cepe rasarite nu stim de unde. :D
Apoi, mai spre inserat, am cules o caserola de lamaita si cateva frunze de usturoi pentru un pesto fresh. Merge peste tartinele de paine prajita. :)
Si sa nu uit de tufele de cimbru care au rezistat eroic peste iarna. Credeam ca au degerat, erau negre. De vreo saptamana negrul s-a inverzit, iar acum e proaspat si frumos parfumat, numai bun de pus in mancare. Asta e curata magie!































Am fotografiat si gradina in cateva cadre, asa necuratata cum e ea acum si intr-un stadiu intermediar de lucru. Adrian nu apucase inca sa ude azi, la momentul fotografiilor, dar, daca ploaia aia invocata de Bobi ieri nu se va face simtita pana spre seara, probabil ca va porni pompa din fantana si va uda gradina cu furtunul. :)

De cateva zile s-a apucat tot el si sa sape pamantul de la marginea gardurilor, pentru a stopa cresterea ierbii si a buruienilor de jur imprejurul parcelelor, ceea ce ne va usura mult munca de intretinere a gradinii ulterior. :)

Veti observa in poze ca, spre deosebire de anii trecuti, cand foloseam la delimitarea parcelelor si a aleilor sfoara albastra de rafie, anul acesta am trecut la o metoda mult mai simpla si mai artistico-rustica: aracii. De toate lungimile si formele. Cu cat mai incovoiati sunt, cu atat par mai fotogenici printre randurile si verdeturile in crestere. :)

Salata a crescut destul cat sa culegem zilnic frunze pentru micul dejun, pe tartine, loboda si ea, se intinde ca o pata rosie chiar pe mijlocul unei parcele in fata serei, in curand buna de cules si de pus in ciorbe sau in salate (cateva frunze mai mari deja au fost degustate), corcodusul cel batran a inflorit si el superb (voi reveni cu o postare separata cu mai multe poze cu el, ca prea e frumos), iar din pamant au iesit la soare tot soiul de gandacei, printre care cei mai vizibili sunt Ochiul lui Gradina Lui Dumnezeu. Caci doar in gradina Lui vietuiesc.

























Mai presus de orice informatie despre gradina noastra este frumusetea florilor de corcodus! <3
Acum sunt in momentul de maxim al infloririi si sunt atat de spectaculosi! :) Este atata puritate si frumusete in simplitatea albelor petale!



























Da, e placut in gradina, dar e si foarte obositor. :) Eu sunt si foarte pretentioasa si cand ma apuc de o treaba o fac temeinic si amanuntit, ceea ce e si foarte solicitant. Daca trec mai superficial prin ceva, ca azi cu oregano :D , imi ramane pe creieri grija si ma intorc cat de repede pot ca sa fac asa cum trebuie.

Deh, am unii pitici pretentiosi. :D Ufff, ca imi vine uneori sa dau cu toti piticii mei de pamant! Ca sa ma lase in pace, ca vor prea multe de la mine! :D Si uneori chiar o fac si trec pe joaca! :D

Pana vine ploaia aia si se mai indeseste iarba prin curte (caci acum e numai smocuri-smocuri, noroc ca printre ele creste si troscotul si trifoiul), sa ne delectam cu cate o jucarie, o floricica galbena sau cu cate un matisor inflorit de salcie, eventual. Si sa admiram corcodusii din fundal cat inca mai sunt infloriti. O zi, doua, poate trei... si gata.... se vor scutura.....































Spre final, celor care s-au plictisit de atatea flori de corcodus le-am pregatit altceva. Alte flori de corcodus! :D

Da, glumesc. Poate vreti sa vedeti care este la noi stadiul primavaratic al altor plante, precum bujorii, lalelele, trandafirii, karrya japonica (ce a si inflorit in cativa banuti galbeni, ca papadia, cu care am imbracat un perete de magazie si care, la momentul maxim al infloririi, peretele acela spectaculos si impresionant, imbracat in mantie verde cu stelute galbene), forsitia galbena, care inca rezista frumoasa, orbitoare in soare, yucca de gradina (care s-a dezvoltat foarte frumos intr-o rozeta cam de 1 m diametru si care credem ca anul acesta va inflori pentru prima data - face tijele acelea inalte de peste 1,5 m cu clopotei albi, uriasi, ca niste lacramioare).


























Iar acum, pe inserat, avem un asfintit de poveste! Da, este foarte placut.... iar corcodusii imprastie in vazduh un parfum fin, diafan, dulce-acrisor...

Speram sa ploua, totusi. :) Cu atat mai mult cu cat asemenea asfintit colorat n-am mai avut din februarie. Cerul de iarna este predispus la asemenea asfintituri. Este foarte frumos si uimitor pentru aprilie aici. Este un cer incarcat de umezeala, deci, da, este predispus la ploaie. :)

Cu asa nori si cu frigul care s-a lasat brusc pe inserat, ce ziceti, vine ploaia? :)

Azi este Luna Noua in Berbec, deci sa ne punem o dorinta :D , doar una:
1. sa ploua!
2. sa ploua!!
3. sa ploua odata, ca nu vreau ma mai joc asa, de-a seceta!!!!!








Din Gradina lui Dumnezeu: 05.04.2019

***
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)