joi, 16 martie 2017

Te-ai însămânţat în noi, Doamne, primăvăratec!


Dumnezeu S-a coborât acum pe Pământ!

Da, ştiu, o să-mi spuneţi că El este aici dintotdeauna, că este peste tot în jur, că este în interiorul nostru, omniprezent, omnipotent şi omniştient, cum toţi ştiu asta, dar eu tot vă repet: aşa ca Acum, El niciodată Aici n-a fost!

Atâta strălucire în jur, atâta freamăt, un aşa sentiment de libertate, de zbor, de expansiune nu s-a mai simţit niciodată până acum ca în aceste zile. Până şi aerul este altfel, până şi soarele străluceşte altfel, până şi pământul miroase altfel. Pluteşte în jur, peste lume, o bucurie năvalnică, împlinitoare, dar fină, ca o boare străvezie, ca o lumină albă, translucidă, de parcă ai vedea-o prin sticlă, dar nu ca o ceaţă albă, ci ca un abur alb, luminos, strălucitor, care cuprinde în el şi respiră prin el totul. Totul!

Ne-am lăsat cuprinşi şi noi de această lumină albă, vie, mângâietoare, de primăvară, iar inimile noastre au simţit să ne ducă în grădină, acolo unde poveştile se îmbină cu realitatea, unde visul înnaripat coboară în manifestare, unde clipele efemere devin eternităţi respirabile, tangibile, creatoare. Seminţele noastre fremătau de ceva vreme, nerăbdătoare. Noi, asemenea lor. Le vedeam deja încoltite, le descopeream frunzele ridicându-se prin pământ, florile deschizându-şi petalele către cer, parfumul împrăştiat către cele patru zari şi rodul bogat pârguindu-se vrednic sub ochii noştri plini de recunoştinţă.

Aşa cum toate se amplifică acum în noi, n-a fost niciodată!
Aşa cum toate vin acum să ne împlinească nevoile şi dorinţele, nu s-a întâmplat nicicând!
Aşa cum toate se desfăşoară acum după Voia Lui, mai evident şi mai limpede, nu ni s-a mai confirmat astfel! Primim semne şi intuiţii, ştim înainte de a ni se spune, înţelegem fără cuvinte, cunoaştem fără expunere, manifestăm ceea ce ne este firesc, interior, curat şi drept.

Mergem prin paşii Lui, creându-ne urmele propriilor noştri pasi.
Ce poate fi mai frumos de atât?

A venit primăvara, iar ea ne-a deschis ferestrele sufletelor până dincolo de zări, până dincolo de nori, mai presus de toate Cerurile PreaÎnaltului. Aerul tare şi răscolitor de viaţă nouă ne-a scos din casă şi ne-a pus la treabă. Am făcut curăţenie prin curţi, curăţenie prin grădină, curăţenie prin suflete şi trupuri. Am strâns uscăturile, am primenit locurile şi am pregătit spaţiile de cultivat pentru Marea Însămânţare, pentru Magica Înflorire şi pentru Uimitoarea Rodire.

Şi, uite-aşa, mai cu metafore, mai cu concretul vieţii, mai cu glume şi autoironii, mai cu fineţuri şi delicateţuri, mai cu efort fizic şi dureri musculare, mai cu preocupări mistice, invocaţii angelice şi cu ajutor divin, am început lucrul la primele parcele agricole din grădină.

Am trasat, săpat şi greblat, am însămânţat, am udat cu stropitoarea şi am binecuvântat Pământul şi Cerul, Soarele şi Ploaia, Albinele şi Fluturii, Râmele şi Gărgăriţele şi pe toate celelalte Spirite ale Naturii şi ale Îndumnezeirii din Toate câte Sunt, iar, la final, am privit rezultatul muncii noastre mândri de noi şi cu satisfacţia începutului entuziast.

Prima parcelă, cea de lângă intrarea în seră, şi-a primit seminţele pentru salată. Pe patru rânduri am intercalat două soiuri de salată ecologică: Ice Queen şi Paris Island. Pe a doua parcelă am însămânţat morcovi Berlicum pe mijloc, iar pe margini arpagic de ceapă: un rând ceapă albă şi un rând ceapă roşie.

Apoi am pregătit următoarele două parcele pe care urmează să le însămânţăm peste vreo două zile, după ce va trece valul acesta de aer un pic mai răcoros şi umed care s-a instalat astă noapte şi care fusese prognozat de canalele meteo. Ca să ne fie pregătite cele două parcele, le-am trasat, săpat şi greblat, rămânându-ne doar să decidem ce plantăm acolo.

După aceea am direcţionat spre pământ şi l-am încărcat cu energia noastră şi cu drag de roade bogate, ne-am proiectat viziunea asupra spaţiului nostru sacru, curat, frumos şi primitor şi ne-am formulat aşteptările pozitive faţă de ceea ce ne dorim să se întâmple mai departe pentru noi, în urma eforturilor noastre.

Anul trecut, pe vremea asta, îmi chemam din inimă verdele iubirii divine (pentru detalii citiţi aici... “Buruieni verzi, verzi, verzi”) să ni se aştearnă cuminte şi fascinant înainte, într-o înlănţuire de artificii înfrunzite. Anul acesta, el, verdele aşteptat, dorit şi chemat, ni se insinuează elegant în cale peste tot si ne lasă timide tuşe de crud şi viu peste dealuri şi peste grădini, prin pomi şi peste orice rămurele înmugurite. Dar şi prin sufletele noastre, cele atât de dornice de proaspăt, fraged şi luminos, de viaţă ţâşnită în lumină din gămălii de muguri şi boboci plesnind de nerăbdare. 

 

Verdele Lui ne este aură de bucurie şi frumuseţe, de creativitate şi iubire şi ne-a rămas, în continuare, culoare preferată pentru garderoba grădinii (pentru detalii aici... “Culoarea mea preferată”), într-o magică îngemănare şi armonie cu movul divinităţii împământate.

 

Căci, da, Doamne, Te-ai însămânţat peste tot, primăvăratec, şi iată-ne şi pe noi îmbrăcaţi în culoarea inimii Tale!  

Din Grădina lui Dumnezeu: 16.03.2017

***

4 comentarii:

 1. Draga oglinduta,
  de multa vreme ne tot uitam eu si sotul meu la frumusetile din pozele pe care cu bucurie se vede ca le maiestresti. De cind am descoperit acest blog si ne-am delectat cu stilul tau de glumita cu ton de autoironie (cum spui tu, ne-am tot propus sa-ti scriem si chiar nu inteleg de ce am tot aminat pina acum. Poate ca doar acum a ticait ceasul la minuta potrivita. Ne-am minunat de varietatea de rasaduri si culturi din aprilie anul trecut si te-as ruga frumos sa ne spui cum au mers mustarul, hrisca, bob, bame, chia, naut, susan, linte. La porumb ati avut pasari (gaite sau tarci) care sa se infrupte gratis? Dar la floarea soarelui au dat pitigoii? Doamne, ce frumos aratau gradina si cutiile cu plantute mai mare dragul sa le admiri. Se simtea pina aici dragostea cu care le ingrijeati. Cum se comporta pamintul la seceta? V-ati facut compost? Aveti suficienta apa in fintina cind e mai cald si secetos sau izvorul e constant indiferent de precipitatii? Sint scumpe terenurile/casele in zona? Stii, oglinduta, de multe ori seara dupa o zi plina de treburi gradinaresti, aproape ca ne facusem un fel de desert din uitatul la ce ai mai postat, un fel de amandina din care iti place tie si aproape ca vorbeam cu tine su cu Adrian asa ca atunci cind ne-am intilnit la Brasov. Ne-am bucurat tare mult sa va vedem mai aproape de noi, desi vecini de judet dar oricum nu asa departe ca in vechea zona.Tocmai am plantat peste o suta de fire de zmeura foarte aromata si bine roditoare din iunie pina toamna tirziu si ne intrebam daca ati vrea si voi. Am cumparat-o de aici din zona noastra direct de la cultivator cu 3 lei firul arata foarte bine, cu radacina buna, anul trecut am cumparat citeva kg de zmeura si am pus citeva caserole la congelator, iar acum ne minunam de gustul grozav de licoare zmeurata cu lapte de susan si scortisoara. Daca v-am facut macar putin pofticiosi va invitam pe la noi intru aducere aminte si impartasire de invataturi pentru noua viata in ceea ce si noi si voi numim "comunitate de lumina". Cu drag si emotie, Carmen si Marian Duma

  RăspundețiȘtergere
 2. Eheeei, bine ati venit in vizita pe la noi, prin Gradina! Multe intrebari ne-ati pus! :) Intrebari ale caror raspunsuri nu sunt doar de doua-trei fraze. Fie vom reveni cu un raspuns ulterior, unul mai elaborat, fie ne-om povesti direct si reciproc din ale gradinaritului candva, cu prima ocazie. Multumim frumos pentru gandurile bune si pentru cuvintele frumoase!

  RăspundețiȘtergere
 3. Multumim pentru urarile de bun-venit! Mai avem cel putin un sac de intrebari :))) Asteptam cu drag momentul revederii! Gindurile bune si cuvintele frumoase ne hranesc sufletele si vi le daruim cu bucuria regasirii! Cu drag, Carmen si Marian Duma

  RăspundețiȘtergere
 4. Buna Carmen si Marian,

  incerc sa raspund la unele intrebari inainte de a pleca in Gradina la lucru.
  Cand activitatile de primavara se mai linistesc, vom avea probabil mai mult timp sa impartasim, poate chiar direct.

  Sa vedem:
  - Cum au mers: mustarul, hrisca, bob, bame, chia, naut, susan, linte

  Mustarul l-am facut cu rasad (ca sa vedem cum arata) si a mers bine, avem si seminte.
  Hrisca: a mers bine, dar trebuie cultivata in cantitate mare, noi am pus mai putin
  Bobul a mers bine, au aparut la un moment dat un fel de paduchi negri, dar gargaritele si furnicile s-au ocupat de ei.
  Bame: au mers excelent, avem 30 de borcane cu bame murate
  Chia: in primul an am plantat tarziu si nu a apucat sa infloreasca (are nevoie de mult timp). Anul acesta speram sa fie mai bine.
  Naut: a mers bine, dar a plouat mult si unele pastai s-au deteriorat. Nici nu am putut sa avem grija mai mare datorita lucrarilor la casa
  Susan: excelent, dar facut cu rasad
  Linte:cam ca la naut, speram in acest an sa fie mai bine

  - Porumb

  Am pus foarte putin si se pare ca pasarile l-au ignorat :)

  - Floarea Soarelui

  Am pus putina, ornamental, pasarile (inclusiv ciorile) nu le-au detectat :)

  - Cum se comporta pamantul la seceta ?

  Nu am avut seceta pana acum, dar banuiesc ca vom uda mai mult.

  - Compost

  Am facut ceva, dar nu prea mult. Ne vom ocupa mai mult de acest aspect. Gradina noastra si a vecinilor din stanga si dreapta sunt considerate cele mai bune din sat iar pamantul este hranitor.

  - Apa la fantana ?

  Panza freatica este sus si, chiar in timp de seceta (dupa cum ne-au spus fostii proprietari) nu a secat niciodata. Zona are rezerva mare de panza freatica (a fost expertizat).

  - Preturi terenuri, case

  As zice ca nu din experienta cautarilor noastre. desigur, fiecare casa trebuie examinata bine, unele nefiind locuite de ceva vreme.

  - Zmeura

  Avem destula zmeura, a fost plantata de fostii proprietari. Am adaugat mure, coacaz, goji, catina ca sa mentionez fructe inrudite, si in plus, destule capsuni

  Desigur, pastram legatura si poate ne si vedem cand se va ivi ocazia.
  RăspundețiȘtergere

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)