sâmbătă, 11 aprilie 2015

Împlinirea viselor

 
Oamenii, au nevoie unii de alţii pentru a evolua împreună, pentru a învăţa unii de la alţii, pentru a se ajuta, ori inspira reciproc.
Unii au nevoie de modele, de exemple concrete din viaţa altora pentru a-şi creiona propriile vise, ori pentru a-şi căuta resursele interioare şi exterioare care să îi ajute la împlinirea lor. Aceştia îşi pot redescoperi forţa şi puterea personală după ce îi văd pe alţii că au reuşit. „Dacă ea poate, atunci pot şi eu” „Dacă el a reuşit, atunci şi eu pot să reuşesc”. O astfel de comparaţie acţionează direct în subconştientul lor şi îi poate ajuta să meargăa cu mai multă încredere pe drumul schimbării, eliberării, transformării, evoluţiei, împlinirii.
Aceste impulsuri exterioare pot avea darul de a-i scoate din tiparele de apatie, resemnare, pasivitate, plictiseală, neîncredere sau expectativă. Exemplul concret de reuşită al unuia poate fi pentru altul demonstraţia elocventă că se poate, că este timpul, că merită. Este un declanşator prin care dorinţa i se transformă în speranţă, speranţa în încredere, iar de la încredere până la împlinire nu îi mai rămâne decât un pas.
Ceea ce este cel mai important în acest proces de evoluţie sunt criteriile după care fiecare ne alegem modelele pe care le urmăm şi felul în care ne lăsăm transformaţi. Este bine să fim echilibraţi şi să înţelegem cât de mult ni se potriveşte din ceea ce vedem şi admirăm la alţii.
Da, ei au putut şi, desigur, este posibil să putem şi noi. Da, ei au reuşit şi, desigur, este posibil să reuşim şi noi. Dar nouă ni se potriveşte felul lor de a trăi? Este înspre cel mai înalt bine al nostru? Ne este necesar? Admirăm reuşitele, succesul şi modelul fericirii altora, iar, uneori, parcă ne-am dori să fim în pielea lor, dar, dacă am fi, ne-am simţi cu adevărat împliniţi? Am simţi că aceea este calea cea mai bună pentru noi?
Fiecare îşi are propriile lecţii de viaţă şi fiecare trece prin ele în stilul propriu, pe baza personalităţii, temperamentului şi bagajului său plin de istorii şi sentimente personale. Este bine să avem în vedere că alegerea unui anumit drum poate presupune, pe lângă îmbogăţirea vietii cu experienţe şi împliniri şi renunţarea la anumite bagaje, ceea ce unora li se poate părea ori foarte greu, ori imposibil.
Dar, înainte de a porni pe urmele altora, înainte de a ne decide să adoptăm detalii sau tipare din viaţa celor din jur, să încercăm să ne proiectăm o clipă în pielea lor şi să vedem dacă ne-am simţi confortabil în interiorul concret al acelor poveşti. Să vedem ce compatibilităţi există între povestea noastră şi poveştile pe care le admirăm şi să ne imaginăm ce adaptări sunt necesare.
Putem avea o viziune de perspectivă asupra drumului care duce spre împlinirea viselor noastre? Este uşor? Necesită un efort prea mare? Proiecţia fiecărui pas spre viitor ne entuziasmează? Ne face nerăbdători, ne declanşează acţiunile? Ori ne oboseşte, ne sperie şi ne descurajează? Ne vedem făcând efectiv toţi paşii intermediari? Avem curajul şi determinarea? Avem pârghiile necesare? Cine ne va fi alături pe drum? Ce putem face să reuşim? Ce avem nevoie şi la ce trebuie să renunţăm? Ne dorim asta? Avem încredere că vom ajunge acolo?
Toate aceste întrebări au doar menirea de a privi cu sinceritate în adâncul sufletului nostru, nu de a ne autodescuraja. Este bine să fim cât mai obiectivi cu noi înşine şi să ne clarificăm cât mai bine ceea ce ne dorim, să evaluăm cât mai corect variabilele de care depinde drumul nostru şi să alegem conştienţi ceea ce avem de făcut.
Este adevărat, uneori viaţa ne poate aduce şi în situaţii limită, în care ne trezim puşi în faţa unor alegeri pe care trebuie să le facem fără a fi pregătiţi pentru ele, fără a fi analizate şi evaluate toate aspectele. Decizia trebuie luată rapid. Se întâmplă atunci ceva unic: pur şi simplu acţionăm. Aceste momente sunt magice. De regulă, atunci ne aflăm în intersecţii importante ale destinului, iar deciziile ne sunt, de cele mai multe ori, inspirate de către Sinele nostru divin şi, fără îndoială, au în vedere cel mai înalt bine posibil. În acele momente, sufletul nostru ne direcţionează ferm paşii către împlinirea acelui minunat vis pregătit pentru noi, de care, poate, nici nu suntem conştienţi – visul lui Dumnezeu.

Bucuresti : 09.04.2015

***

 

 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)